Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη σκιά του διλήμματος για την «Ελιά»

Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου στη σκιά του διλήμματος για την «Ελιά»

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Αντ.Σαμαρά με τον Ευ.Βενιζέλο. Επισήμως, το ραντεβού προγραμματίστηκε για να συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup. Ανεπισήμως, αυτό που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα (π.χ. για τις λαϊκές αγορές και τη συνταγματική αναθεώρηση), αλλά και οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου για την κυβερνητική σταθερότητα εάν αποδοκιμαστεί η «Ελιά» στις ευρωεκλογές.

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Επισήμως το ραντεβού προγραμματίστηκε για να συζητηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup.

Ανεπισήμως, όμως, αυτό που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που συνέδεσε το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας με τα ποσοστά που θα λάβει η «Ελιά» στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Χθες, Δευτέρα, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση αν η «Ελιά» δεν πιστωθεί «αυτά που δικαιούται», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Το στοίχημα πρακτικά δεν είναι αν θα είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ» αλλά «η κυβερνητική σταθερότητα συνολικά και πυλώνας της σταθερότητας είναι η Δημοκρατική Παράταξη το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά, που κουβαλάει το βάρος από την αρχή, επί 4-5 ολόκληρα χρόνια» τόνισε.

Στο θέμα επανήλθε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δηλώνοντας στον Σκάι πως «κυβέρνήσεις δεν πέφτουν για τις λαϊκές αγορές, αλλά πέφτουν για το δίλημμα που έθεσε ο Ευ.Βενιζέλος».

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και κρατά χαμηλούς τόνους.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να κληθεί να απαντήσει στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη (ΑΝΤ1) εν όψει των εκλογών, που θα μεταδοθεί στις 8 το βράδυ.

Αρνητικά έχουν σχολιαστεί οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της στον Σκάι εξέφρασε τη διαφωνία της με το να ταυτίζεται «η πολιτική σταθερότητα με την προσωπική πολιτική σταδιοδρομία».

Με καυστικό τρόπο παρενέβη και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα 99,5, χαρακτήρισε «πράξη αυτοκτονίας» το δίλημμα που έθεσε ο Ευ.Βενιζέλος. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον με την παρούσα ηγεσία» είπε χαρακτηστικά.

Οι λαϊκές αγορές

Ο συσχετισμός της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας με τα ποσοστά τις «Ελιάς» στις ευρωεκλογές δεν είναι το μόνο θέμα που έχει προκαλέσει τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τη Δευτέρα, σε μία κίνηση που αιφνιδίασε, το ΠΑΣΟΚ μπλόκαρε το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, αξιώνοντας από το υπουργείο Ανάπτυξης να τροποποιήσει δύο βασικές διατάξεις. Υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ, το υπουργείο προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές.

Σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οφείλεται «στο πλαίσιο της πολιτικής τακτικής για την αύξηση του ποσοστού της Ελιάς».


Η αναθεώρηση του Συντάγματος

Επίσης, την Τετάρτη ο Αντ.Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος -γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενδεικτικός του κλίματος είναι ο πόλεμος ανακοινώσεων που ξέσπασε μόλις έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία και πως «τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις», με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου να απαντά ότι πρόκειται για «αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα» του κόμματος να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία.

Οι εξαγγελίες για τους άστεγους

Τέλος, ενδοκυβερνητικό μέτωπο προκάλεσε στα μέσα Απριλίου η σύσκεψη και εν συνεχεία οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των αστέγων.

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στο γεγονός ότι στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν ούτε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου ούτε η γενική γραμματέας Πρόνοιας κυρία Έφη Πέγκου και έκανε λόγο για σύσκεψη «παλαιοκομματικού χαρακτήρα με λογική μαυρογιαλούρου, που προσβάλλει τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης».

Η κρίση εκτονώθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ.Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλου, στην οποία -κατά τη Χαριλάου Τρικούπη- ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος στον χειρισμό του θέματος.


Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024