Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο κεντροδεξιός Χουάν Κάρλος Βαρέλα πρόεδρος του Παναμά

Ο κεντροδεξιός Χουάν Κάρλος Βαρέλα πρόεδρος του Παναμά

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές, επικρατώντας με περίπου 40% έναντι των άλλων δύο υποψηφίων για την ηγεσία της χώρας. Ο Βαρέλα είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος με τον απερχόμενο πρόεδρο αλλά συγκρούστηκε μαζί του πριν κατεβεί τελικά υποψήφιος με το κεντροδεξιό PP.

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές, επικρατώντας με περίπου 40% έναντι των άλλων δύο υποψηφίων για την ηγεσία της χώρας.

Ο Βαρέλα είχε εκλεγεί το 2009 αντιπρόεδρος με τον απερχόμενο πρόεδρο αλλά συγκρούστηκε μαζί του πριν κατεβεί τελικά υποψήφιος με το κεντροδεξιό Partido Panamenista (PP). Στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν τρίτος, αλλά με τη διαφορά μεταξύ των τριών υποψηφίων τόσο μικρή που οι προβλέψεις θεωρούνταν παρακινδυνευμένες.

Με περίπου το 80% των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, ο Βαρέλα εμφανίζεται στο 39,2%. Το ποσοστό αρκεί για νίκη επί του Χοσέ Ντομίνγκο Αρίας του κυβερνώντος κόμματος της Δημομοκρατικής Αλλαγής (CD) και του Χουάν Κάρλος Ναβάρο του κεντοαριστερού Δημοκρατικού Επαναστατικού Κόμματος (PRD).

Ο Βαρέλα είχε επενδύσει κατά την προεκογική του εκστρατεία, μαζί με τη δέσμευση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στα επιτεύγματα της απερχόμενης διακύβερνησης, της οποίας ήταν μέλος πριν συγκρουστεί με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρικάρντο Μαρτινέλι.

Καθώς ο ίδιος ο Μαρτινέλι δεν μπορούσε να διεκδικήσει νέα θητεία, η συζυγός του έθεσε υποψηφιότητα ως αντιπρόεδρος μαζί με τον Αρίας του CD.

Το στρατόπεδο του Βαρέλα κατηγορούσε τον Μαρτινέλι ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να κρατήσει την εξουσία του, επιδιώκοντας να κινεί παρασκηνιακά τα νήματα.

Ο Μαρτινέλι από την πλευρά του δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την αντιπάθειά του για τον Βαρέλα, λέγοντας μάλιστα μετά τη νίκη του: «Γνωρίζω τον νικητή, ο Θεός να μας λυπηθεί».

Όπως αναφέρει το Reuters, δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή πλεύσης στην πολιτική του Παναμά, με τις εκλογές της Κυριακής να θεωρούνται περισσότερο μάχη προσωπικοτήτων παρά διαφορετικών πολιτικών προτάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024