Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα Τομ Κρουζ: όλες οι Ταινίες του

Αφιέρωμα Τομ Κρουζ: όλες οι Ταινίες του

Ο Τομ Κρουζ, απασχολεί την κινηματογραφική σκηνή τα τελευταία 33 χρόνια! Αξίζει λοιπόν ένα αφιέρωμα, δε νομίζετε; Το Home Cinema το ετοίμασε για εσάς. Ο Τομ Κρουζ γεννήθηκε στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης στις 3 Ιουλίου του 1962. Μεγάλωσε στον Καναδά, όπου ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τη δραματική τέχνη. Ξεκίνησε την καριέρα του το […]

Ο Τομ Κρουζ, απασχολεί την κινηματογραφική σκηνή τα τελευταία 33 χρόνια! Αξίζει λοιπόν ένα αφιέρωμα, δε νομίζετε; Το Home Cinema το ετοίμασε για εσάς.

Ο Τομ Κρουζ γεννήθηκε στο Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης στις 3 Ιουλίου του 1962. Μεγάλωσε στον Καναδά, όπου ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τη δραματική τέχνη.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 με τις ταινίες «Ατελείωτη Αγάπη» και «Ταπς, η Σάλπιγγα της Ανταρσίας» στην οποία υποδύθηκε έναν τρελαμένο μαθητή στρατιωτικού σχολείου.

Το 1983 είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην κωμωδία «Οι Πονηρές Δουλειές ενός Πρωτάρη» και το 1985 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Θρύλος» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Ένα χρόνο μετά, το 1986, απέκτησε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιπέτεια «Top Gun» το 1986. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ καλύτερης μουσικής, ενώ είχε συγκεντρώσει πέντε υποψηφιότητες.
Παραμένουμε στο 1986, όπου μετά την επιτυχία του «Top Gun», ο Κρουζ πρωταγωνίστησε με τον Πολ Νιούμαν στην ταινία «Το Χρώμα του Χρήματος» και στην αισθηματική ταινία «Κοκτέιλ». Η ταινία «Κοκτέιλ», παρά την εισπρακτική επιτυχία της, κέρδισε δύο Χρυσά Βατόμουρα στις κατηγορίες «Χειρότερη Ταινία» και «Χειρότερο Σενάριο».

Στη συνέχεια συμπρωταγωνίστησε με τον Ντάστιν Χόφμαν, το 1988, στη δραματική ταινία «Ο Άνθρωπος της Βροχής», που βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Ένα χρόνο μετά, το 1989, υποδύθηκε τον «Ρον Κόβικ», έναν βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ, στην βιογραφική ταινία «Γεννημένος την 4η Ιουλίου».

Το 1990 πρωταγωνίστησε με τη Νικόλ Κίντμαν στην ταινία δράσης «Μέρες Κεραυνού» και το 1992 με τους Τζακ Νίκολσον, Ντέμι Μουρ και Κέβιν Μπέικον στο δικαστικό δράμα «Ζήτημα Τιμής». Για την ερμηνεία του ο Κρουζ έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ ανδρικού ρόλου, ενώ η ίδια η ταινία έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Καλύτερη Ταινία.

Το 1993 ακολούθησε η ταινία μυστηρίου «Η Φίρμα», ενώ την επόμενη χρονιά ο Κρουζ πρωταγωνίστησε μαζί με τους Μπραντ Πιτ και Αντόνιο Μπαντέρας στην ταινία «Συνέντευξη με έναν Βρικόλακα», βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα της Αν Ράις. Η συγγραφέας αρχικά ήταν αντίθετη με την επιλογή του Τομ Κρουζ, αφού όμως είδε την ταινία, επαίνεσε την ερμηνεία του και απολογήθηκε για τις προηγούμενες αμφιβολίες τη.

Το 1996 ο Κρουζ υποδύθηκε τον πράκτορα «Ίθαν Χαντ» στην περιπέτεια «Επικίνδυνη Αποστολή» βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Ακολούθησαν άλλες τρεις συνέχειες και έγιναν όλες μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες παγκοσμίως.

Ένα χρόνο μετά βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην αισθηματική κομεντί «Τζέρι Μαγκουάιρ» (1996).

Το 1999 ο Τομ Κρουζ και η σύζυγός του Νικόλ Κίντμαν συμπρωταγωνίστησαν, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, στο ψυχολογικό θρίλερ «Μάτια Ερμητική Κλειστά».

Το 2000 έπαιξε στο πλάι των Τζούλιαν Μουρ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν στη δραματική ταινία «Μανόλια». Για την ερμηνεία του ο Κρουζ βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ ανδρικού ρόλου.

Προσωπική ζωή:
Παντρεύτηκε τη Mimi Rogers, η οποία τον μύησε στη σαϊεντολογία (Scientology) και έμειναν μαζί μέχρι το 1990. Στη συνέχεια χώρισε για να παντρευτεί τη Νικόλ Κίντμαν με την οποία υιοθέτησε δυο παιδιά.

Το διάσημο ζευγάρι χώρισε το 2001, ενώ ο Τομ Κρουζ έπειτα από τη σχέση του με την Πενέλοπε Κρουζ , συνδέθηκε το 2005 με την Κέιτι Χολμς με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σούρι. Πρόσφατε, το ζευγάρι χώρισε και ο Τομ είναι και πάλι διαθέσιμος στο κοινό του και ειδικά στις απανταχού θαυμάστριες!

Οι αμοιβές του για την κάθε ταινία ξεπερνούν τα 20 εκ. δολάρια.

Πληροφορίες ΙΜDb, Wikipedia

Ακολουθούν οι ταινίες που κυκλοφορούν σε DVD:

H τελευταία του ταινία είνια «Ροκ για Πάντα».

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024