Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτομαγιά βίαιης καταστολής στην Κωνσταντινούπολη

Πρωτομαγιά βίαιης καταστολής στην Κωνσταντινούπολη

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη, όταν χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταξίμ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης Ερντογάν για τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο συγκεκριμένο σημείο. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους και το κέντρο της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. 

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη, όταν χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να κατευθυνθούν στην πλατεία Ταξίμ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης Ερντογάν για τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στο συγκεκριμένο σημείο. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

Το κέντρο της Πόλης έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί, έως 40.000 σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν αναπτυχθεί για να εμποδίσουν την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ.

Η πλατεία Ταξίμ αποτελεί σύμβολο στην ιστορία του εργατικού κινήματος στην Τουρκίας, καθώς
την Πρωτομαγιά του 1977, στη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης έχασαν τη ζωή τους 34 διαδηλωτές.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν όταν η πορεία που συγκρότησαν η ιστορική αριστερή συνομοσπονδία εργατών DISK και άλλες αριστερές οργανώσεις επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ από την περιοχή Σισλί, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου.

Η αστυνομία επενέβη βίαια και δεν επέτρεψε τη συνέχιση της πορείας με χρήση αερίων και αντλίων νερού.

Ένα άλλο σημείο εντάσης αποτέλεσε η περιοχή Μπεσίκτας, όπου η επέμβαση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών εξελίχθηκε σε ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους της συνοικίας, στην ευρωπαϊκή ακτή στην είσοδο του Βοσπόρου.

Αντιθέτως, στην εργατική συνομοσπονδία Türk-Is, συνδικάτο που η πορεία του ιστορικά έχει ταυτιστεί με τις κρατικές πολιτικές, επετράπη να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ.

Το συνδικάτο οργάνωσε με την άδεια της κυβέρνησης μια άλλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία της Χαλκηδόνας (Καντικόι), στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει στην πόλη των τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς οι αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του Μετρό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του Βοσπόρου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές: «Μην έχετε καμία ελπίδα για την Ταξίμ, πηγαίνετε να διαδηλώσετε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης».

Ήδη οι εκδηλώσεις της περσινής Πρωτομαγιάς σημαδεύτηκαν από σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την πλατεία Ταξίμ μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει παρόμοια απαγόρευση.

Ένα μήνα αργότερα, η πλατεία και το πάρκο Γκεζί έγιναν σημείο σύμβολο του κινήματος κατά του Ερντογάν. Επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι ζητούσαν την παραίτησή του κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και προσπάθεια εξισλαμισμού του κράτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024