
Αμφισβητεί το ΝΑΤΟ πως αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική μεθόριο
Τη διαβεβαίωση ότι η Μόσχα «δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία» έδωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας επίσης πως μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στη μεθόριο πήραν διαταγή να επιστρέψουν στις βάσεις τους -κάτι όμως που αμφισβήτησε ευθέως το ΝΑΤΟ. Καταδικάζει η Ούασινγκτον την «αποσταθεροποιητική επίδραση» της Ρωσίας, καταδικάζει η Ρωσία από την πλευρά της την «άνευ προηγουμένου δραστηριότητα» του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.
Τη διαβεβαίωση ότι η Μόσχα «δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία» έδωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας επίσης πως μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στη μεθόριο πήραν διαταγή να επιστρέψουν στις βάσεις τους -κάτι όμως που αμφισβήτησε ευθέως το ΝΑΤΟ.
Καταδικάζει η Ούασινγκτον την «αποσταθεροποιητική επίδραση» της Ρωσίας, καταδικάζει η Ρωσία από την πλευρά της την «άνευ προηγουμένου δραστηριότητα» του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ συνομίλησε το βράδυ της Δευτέρας με τον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σόιγκου είπε στον Χέιγκελ πως ρωσικά στρατεύματα στη μεθόριο που πραγματοποιούν ασκήσεις έχουν πάρει εντολή να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Ωστόσο, ερωτηθείς από το Reuters για την αναφορά, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε το μεσημέρι της Τρίτης πως «δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τη μεθόριο με την Ουκρανία».
«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία»
Στην τηλεφωνική συνομιλία Χέιγκελ-Σόγκου, όπως αναφέρει σχετικά το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εισβάλουν στην Ουκρανία. Ο Χέιγκελ ζήτησε επίσης τη «συνεργασία» της Μόσχας για την απελευθέρωση των επτά παρατηρητών του ΟΑΣΕ που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σλαβιάνσκ.
Ο αμερικανός υπουργός «επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για τερματισμό της αποσταθεροποιητικής επιρροής εντός της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη επιθετική στάση μπορεί να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία και να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη διπλωματική και οικονομική πίεση», σύμφωνα με την αμερικανική ανακοίνωση.
Από τη ρωσική πλευρά, ο Σόιγκου στηλίτευσε την «άνευ προηγουμένου», όπως ανέφερε, δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, λέγοντας πως συνοδεύονται από «προκλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ πως πρέπει να “περιοριστεί” η Ρωσία», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργέιου Άμυνας.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό Itar Tass, ο Σόιγκου είπε ότι ισχυρές ουκρανικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. «Το ενδεχόμενο βίαιων πράξεων [από τις ουκρανικές δυνάμεις] σε βάρος ειρηνικών ανθρώπων οδήγησε τη Ρωσία να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην επικράτειά της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που δημοσιοποιήθηκε» είπε ο υπουργός.
«Ωστόσο, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως δεν έχουν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον του άοπλου πληθυσμού, οι ρωσικές μονάδες πήραν τη διαταγή να επιστρέψουν στις βάσεις τους» είπε ο Σόιγκου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου. Ανάλογο σημείο δεν υπάρχει στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.
Η συνομιλία των δύο υπουργών έγινε με φόντο την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας λόγω της ουκρανικής κρίσης -η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε υποστηρίζοντας πως μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις τους. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να «διατηρήσουν επαφή», ανέφεραν και οι δύο πλευρές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Χάκαραν» την ομοσπονδία Αργεντινής και …κατάγγειλαν «διεφθαρμένη διαιτησία με την Αίγυπτο»
- Στη Γαλλία προστίθεται ένας νέος εκατομμυριούχος κάθε 15 λεπτά – Τι ισχύει στην Ευρώπη και πού βρίσκεται η Ελλάδα;
- Το τελευταίο αντίο στην αιώνια ελεύθερη, Πάολα Ρεβενιώτη
- Καθηγητής Νομικής στην Οξφόρδη: «Ο Δημητριάδης είναι ύποπτος πολύ σοβαρών κακουργημάτων»
- Άργος: «Δεν είχαμε πρόθεση να σκοτώσουμε τον 20χρονο» – Τι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι δύο αστυνομικοί
- Το βίντεο της Euroleague μετά την παραμονή του Παπανικολάου στον Ολυμπιακό που συγκίνησε
- Ολοκληρώθηκε το 28ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης: Καμία δημοκρατία δεν είναι ασφαλής όταν η εξουσία δεν ελέγχεται
- Τροχαίο με την εμπλοκή λεωφορείου και δύο ΙΧ στον Πειραιά – Δύο τραυματίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442