Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος ανακοινώσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Πόλεμος ανακοινώσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πληροφορία ότι υπήρξε συμφωνία του Αντ.Σαμαρά με τον Ευ.Βενιζέλο για πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος. Η Χαρ.Τρικούπη ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία και πως «τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις», με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να ανταπαντά ότι πρόκειται για «αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα» του κόμματος να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία.

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η πληροφορία ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία και πως «τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις», με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να ανταπαντά ότι πρόκειται για «αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα» του κόμματος να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία.

Όπως έγινε γνωστό άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ΝΔ την Τετάρτη 7 Μαΐου (ώρα 6 μ.μ.) σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:

«Η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και βγαίνει πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

» Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.

»Στην παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.

» Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος. Σε αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις πολιτικές προϋποθέσεις επέμενε και θα επιμένει σταθερά το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όπως την περίοδο που έθετε μόνο του το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του συνταγματικού τόξου».

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε:

«Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά.

» Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου.

» Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός. Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα».

Απαντώντας, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούσε τις τυχόν πρωτοβουλίες της ΝΔ σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δημοσιεύματα – πανομοιότυπα – περί δήθεν προηγούμενης συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο μάλιστα των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Επίσης η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ουσιώδες πολιτικό και θεσμικό ζήτημα της αναγκαίας ευρύτερης συναίνεσης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποκτήσει πραγματική προοπτική οποιαδήποτε αναθεωρητική πρωτοβουλία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024