Σε επαγρύπνηση το ΚΕΕΛΠΝΟ για το κρούσμα του κοροναϊού MERS
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά τον εντοπισμό του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από τον κοροναϊό MERS σε Έλληνα που επέστρεψε πρόσφατα από την Σαουδική Αραβία. Εντοπίστηκε και δεν παρουσιάζει συμπτώματα του ιού ο οδηγός ταξί που μετέφερε τον ασθενή με MERS.
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μετά τον εντοπισμό του πρώτου εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης από τον κοροναϊό MERS σε Έλληνα που επέστρεψε πρόσφατα από την Σαουδική Αραβία. Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS-κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδίου του προς την Αθήνα, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.
Εντοπίστηκαν όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ανάμεσα τους και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη Κερατσινίου και όλοι υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.
Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).
Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.
Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν ήδη εφαρμοστεί, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βιεϊρίνια: «Θέλουμε το κάτι παραπάνω για τα 100 χρόνια»
- Ντούα Λίπα-Κάλουμ Τέρνερ: Γάμος της χρονιάς στο Παλέρμο – Η ημερομηνία, η εκκλησία, τα amore
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Κατρίνης: Δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστούμε με τη ΝΔ
- Δένδιας: Με την Κατρίν Βοτρέν συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω σύσφιξης των άριστων αμυντικών μας σχέσεων
- Άγιο κράξιμο στους παίκτες της Ρεάλ: «Ντροπή, δείξτε… καρύδια» (vid)
- Γυναικοκτονία 43χρονης στην Κρήτη: Σενάριο για ύπαρξη συνεργού από τους συγγενείς της Ελευθερίας
