Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δορυφόρους επιστρατεύει το ΝΑΤΟ για να δείξει ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία

Δορυφόρους επιστρατεύει το ΝΑΤΟ για να δείξει ρωσικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία

Εικόνες από δορυφόρους έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ θέλοντας να αποδείξει ότι η Μόσχα ότι έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές μονάδες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι τα στρατεύματα βρίσκονται σε «υψηλή ετοιμότητα» να περάσουν τη μεθόριο εάν διαταχθούν. Η Μόσχα απαντά πως οι φωτογραφίες είναι παλιές, από τον περασμένο Αύγουστο, και κατηγορεί από την πλευρά του το ΝΑΤΟ πως «προσπαθεί να δημιουργήσει έναν φανταστικό εχθρό».

Εικόνες από δορυφόρους έδωσε στη δημοσιότητα το ΝΑΤΟ θέλοντας να αποδείξει ότι η Μόσχα ότι έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές μονάδες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι τα στρατεύματα βρίσκονται σε «υψηλή ετοιμότητα» να περάσουν τη μεθόριο εάν διαταχθούν.

Η Μόσχα απαντά πως οι φωτογραφίες είναι παλιές, από τον περασμένο Αύγουστο, και κατηγορεί από την πλευρά του το ΝΑΤΟ πως «προσπαθεί να δημιουργήσει έναν φανταστικό εχθρό».

Σε μία σχετικά σπάνια κίνηση, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων περίπου 40.000 στρατιωτών κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία με ισχυρά μέσα -άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, οχήματα πυροβολικού, ακόμη και εναέρια μέσα.Σε ενημέρωση στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, ο βρετανός ταξίαρχος Γκάρι Ντίκιν είπε ότι πρόκειται για δύναμη «πολύ ισχυρή, σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και, όπως φάνηκε και στις φωτογραφίες, κοντά στους οδικούς διαύλους» που συνδέουν με την Ουκρανία.

Η συγκεντρωμένη ρωσική δύναμη, είπε, «έχει τα μέσα να κινηθεί γρήγορα στην Ουκρανία εάν λάβει τέτοια διαταγή» συνέχισε, λέγοντας πως μπορούν θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν σε διάστημα 12 ωρών από την πρώτη απόφαση στη Μόσχα.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είπε πως βλέπουμε «συνεχώς τέτοιες δορυφορικές εικόνες» και κάλεσε εκ νέου τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε πως έχει εντοπίσει ρωσικές δυνάμεις σε συνολικά 100 σημεία κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες, οι δυνάμεις έχουν σταθμεύσει σε αποστάσεις από 40 μέχρι 150 χλμ. από τα σύνορα.

Ρωσία: «Οι φωτογραφίες είναι από τον Αύγουστο, αβάσιμες οι κατηγορίες»

Απορρίπτοντας εκ νέου τις κατηγορίες πως συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με στόχο εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα χαρακτήρισε αβάσιμες τις αναφορές από τη Συμμαχία και υποστήριξε πως οι φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν είναι παλιές.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, υποστήριξε πως οι φωτογραφίες είναι από τον περασμένο Αύγουστο.

Ξεχωριστά, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Ράσμουσεν, και υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να «επιβεβαίωσει» την ανάγκη ύπαρξής του μέσω της παρουσίασης της Ρωσίας ως εχθρό.

«Οι συνηχείς κατηγορίες εναντίον μας από τον γενικό γραμματέα [του ΝΑΤΟ] μας πείθουν ότι η συμμαχία χρησιμοποιεί την κρίση στην Ουκρανία για να συσπειρώσει τα μέλη της ενώπιον μίας φανταστικής εξωτερικής απειλής στα μέλη του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τη ζήτηση για τη συμμαχία στον 21ο αιώνα» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024