Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απειλές Πούτιν προς Ευρώπη για το φυσικό αέριο

Απειλές Πούτιν προς Ευρώπη για το φυσικό αέριο

Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι οι οφειλές της Ουκρανίας στη Μόσχα για το φυσικό αέριο, μπορούν να απειλήσουν τις προμήθειες της Ευρώπης. Παράλληλα, είπε ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, εάν η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τις παροχές της. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «εργαλείο εκβιασμού», λένε οι ΗΠA - έτοιμη να εφοδιάσει με αέριο το Κίεβο δηλώνει η Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες ότι οι οφειλές της Ουκρανίας στη Μόσχα για το φυσικό αέριο, μπορούν να απειλήσουν τις προμήθειες της Ευρώπης.

Παράλληλα, είπε ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, εάν η χώρα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τις παροχές της.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι ο ρώσος πρόεδρος «εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του» προς τους ευρωπαίους ηγέτες για τα αυξανόμενα χρέη της Ουκρανίας.

Αγωγοί που διέρχονται από την Ουκρανία μεταφέρουν φυσικό αέριο σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η κατάσταση στην περιοχή θα οδηγήσει σε προβλήματα όσον αφορά τη ροή του φυσικού αερίου.

Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι θα ληφθούν «ειδικά» μέτρα, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε λεπτομέρειες σχετικά με το ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Σε επιστολή του προς ευρωπαίους ηγέτες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να υπάρξουν έκτακτες συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας.

«Η Gazprom είναι αναγκασμένη να περάσει σε ένα σχήμα προπληρωμής των παραδόσεων αερίου και σε περίπτωση νέας παραβίασης των όρων αποπληρωμής θα διακόψει εν μέρει ή πλήρως τις παραδόσεις» έγραψε ο Πούτιν στην επιστολή, ανάμεσα στους αποδέκτες της οποίας είναι και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Αναμφίβολα αυτό είναι ένα ακραίο μέτρο. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο (η Ουκρανία) να διοχετεύσει δολίως φυσικό αέριο που περνάει από το έδαφος της Ουκρανίας και κατευθύνεται σε ευρωπαίους πελάτες» ανέφερε ο Πούτιν στην επιστολή του, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων

Παράλληλα, είπε ότι 11,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου -αξίας 5,5 δισ. δολαρίων- χρειάζεται να αποθηκεύσει η Ουκρανία, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα διακοπεί η ροή φυσικού αερίου.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom λέει ότι το χρέος της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερο του 1,4 δισ. ευρώ.

Έτοιμη να στείλει αέριο στο Κίεβο η Ουγγαρία

Προηγούμενες διαμάχες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο για το φυσικό αέριο είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Η ΕΕ λέει ότι αυτή τη φορά διαθέτει επιπλέον προμήθειες σε φυσικό αέριο και την τεχνολογία «αντίστροφης ροής» φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από τη Σλοβακία.

Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Γιάνος Μαρτόνι ανέφερε, μετά από συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, πως η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να στείλει αέριο στο Κίεβο εάν χρειαστεί.

Η Ουγγαρία, όπως και η Σλοβακία, καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της σε φυσικό αέριο αγοράζοντάς το από την ρωσική Gazprom. Ο διαχειριστής του ουγγρικού αγωγού FGSZ ανέφερε στο Reuters πως η Βουδαπέστη θα μπορούσε να παραδίδει 16,8 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Εργαλείο εκβιασμού το φυσικό αέριο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την Πέμπτη τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το θέμα της ενέργειας ως «εργαλείο εκβιασμού» στην διαμάχη για την Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η Μόσχα υπαναχώρησε στη συμφωνία που ορίζει ότι θα προσφέρει στην Ουκρανία μειωμένες τιμές φυσικού αερίου ως αντάλλαγμα για την 25ετή ενοικίαση εγκαταστάσεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα λάβει άμεσα μέτρα για την στήριξη της Ουκρανίας, ανάμεσά τους την παροχή «χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, παροχή τεχνικής βοήθειας στους τομείς της ενεργειακής ασφάλειας, της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και (βοήθεια) στη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024