Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρουσιάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία με την Lamda για το Ελληνικό

Παρουσιάζεται από το ΤΑΙΠΕΔ η συμφωνία με την Lamda για το Ελληνικό

Αναλυτικές πληροφορίες για την απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να ανακηρύξει ομόφωνα την εταιρεία Lamda Development ως προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ θα παράσχει σε ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Αναλυτικές πληροφορίες για την απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να ανακηρύξει ομόφωνα την εταιρεία Lamda Development ως προτιμητέο επενδυτή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ θα παράσχει σήμερα Πέμπτη σε ενημέρωση εκπροσώπων του Τύπου η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε προ ημερών ως προτιμητέο επενδυτή την Lamda Development αποδεχόμενο τις γνωμοδοτήσεις (fairness opinions) των χρηματοοικονομικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, Citigroup και Piraeus Bank, οι οποίοι έκριναν δίκαιη και εύλογη την τελική οικονομική προσφορά, ύψους 915 εκ. ευρώ, της Lamda Development και του επενδυτικού σχήματος που τη στηρίζει.

Με βάση τη σύμβαση που θα υπογράψει εντός των ημερών η Lamda, τα 300 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλει μπροστά (33%), τα 200 εκατ. ευρώ έπειτα από δέκα χρόνια και τα 415 εκατ. ευρώ στο μεσοδιάστημα.

Σε καθαρή παρούσα αξία, η προσφορά της Lamda ανέρχεται σε λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ. Όσο για το ποσό των 915 εκατ. ευρώ, προκύπτει με βάση έναν συντελεστή που συνδέεται με την τρέχουσα απόδοση των ελληνικών ομολόγων (6,5%-6,7%), ο οποίος περιλαμβάνεται στον μαθηματικό τύπο αξιολόγησης της προσφοράς, όπως προβλέπει ο διαγωνισμός.

Επιπλέον του τιμήματος, η κοινοπραξία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις υποδομές δημόσιου συμφέροντος (μερική υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, δίκτυα ρεύματος – ύδρευσης κ.ά.) και το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει εντός του Ελληνικού.

Σημαντικό είναι ότι το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο και για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης των 99 ετών. Όρος είναι η σωρευτική απόδοση της επένδυσης να ξεπερνά το 15%.

Κατά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά δεσμεύει την Lamda Development με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και με ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024