Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γ.Στουρνάρας: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο» άμεσης εξόδου στις αγορές

Γ.Στουρνάρας: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο» άμεσης εξόδου στις αγορές

Το θέμα της έξοδου της Ελλάδας στις αγορές βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών, την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει «άμεσα» έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ. Η έκδοση «θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας μετά τη συνάντηση, επισημαίνοντας «ότι τα μηνύματα είναι θετικά και τα spread πέφτουν».

Το θέμα της έξοδου της Ελλάδας στις αγορές βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών,την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει «άμεσα» έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι «η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές από λεπτό σε λεπτό ή από ημέρα σε ημέρα» ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό. Η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες».

«Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια, δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλλει την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Τα spreads συνεχίζουν και πέφτουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βρισκόμαστε πια κοντά στο 6% στο 10ετές ομόλογο. Για σκεφτείτε. Πριν από την κρίση. Είμαστε ακριβώς σήμερα, πριν μισή ώρα, είμαστε στο 6,03%. Αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη» συμπλήρωσε.

Σχετικά με τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πολύ θετικές τις εξελίξεις, τονίζοντας πως η προσωπική επαφή του πρωθυπουργού με τον κ., Ντάισελμπλουμ, τον κ. Σόιμπλε και με όλους τους υπουργούς της ευρωζώνης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς όπως είπε, πλέον υπάρχει μια προσωπική επαφή με τους παράγοντες της ευρωζώνης, κάτι που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει με αφορμή το θέμα Μπαλτάκου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν τον ανησυχεί καθόλου το ενδεχόμενο να «φρενάρει» αυτή την θετική εικόνα για την οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες αυτές και να κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι σημαντική για την Ελλάδα σήμερα» κατέληξε.

Αναφορές για έκδοση ομολόγου 2 δισ. ενώ η αγορά διψά για υψηλές αποδόσεις

Πληροφορίες που βλέπουν το φως δημοσιότητας μιλούν για έκδοση πενταετούς ομολόγου, με στόχο άντληση ποσού δύο δισ. ευρώ, μέσα στον Απρίλιο. Όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές, στην έκδοση θα «εμπλακούν» (lead banks) οι Deutsche Bank, Bank of America, Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs.

Στόχος είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές δύο χρόνια μετά το PSI και τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή στην στήριξη της Ευρωζώνης, με το διάγγελμα στο Καστελλόριζο στις 23 Απριλίου του 2010.

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στο 10ετές ομόλογο διολίσθησε σε χαμηλό 4 ετών, ελάχιστα επάνω από το 6%, βελτιώνοντας τις προοπτικές επιτυχούς επιστροφής στις αγορές ομολόγων. H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στις 12 το μεσημέρι στο 6,21%, ενώ το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς στις 458 μονάδες βάσης. Πρέπει να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου τον Απρίλιο του 2013 ήταν στο 11,58%.

Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν πως με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών η Ελλάδα θα μπορούσε στην πενταετία να πληρώσει επιτόκιο 4,5%. Πάντως, οι περισσότεροι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα κινηθεί στο 5%-5,5%.

«Με τα επιτόκια στις ΗΠΑ κοντά στο μηδέν και στην ευρωζώνη στο 0,25%, η αναζήτηση αποδόσεων είναι δεδομένη. Καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η αγορά φαίνεται πλέον διατεθειμένη να αγοράσει… ελληνικό ρίσκο χρέους» αναφέρουν στελέχη του City του Λονδίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024