Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ελληνικές τράπεζες στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Οι ελληνικές τράπεζες στο μικροσκόπιο της Κομισιόν

Τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών συστημικών ομίλων και οι κινήσεις κεφαλαιακής τους ενίσχυσης μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) Γκερτ Κούπμαν.

Τα πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών συστημικών ομίλων και οι κινήσεις κεφαλαιακής τους ενίσχυσης μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp)Γκερτ Κούπμαν.

Στο μενού των συναντήσεων με τους τραπεζίτες βρέθηκαν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, ως μέρος και του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που πρέπει να εφαρμοστεί για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τις ασκήσεις προσομοίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εξάλλου, ο κ. Κούπμαν αναμένεται να ενημερωθεί από το ΤΧΣ για τις αλλαγές που πέρασαν από την ελληνική Βουλή αναφορικά με τον κανονισμό λειτουργίας του και τα νέα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για την επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των τραπεζικών ομίλων που έχουν στηριχθεί από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης.

Με δεδομένο ότι Alpha Bank και Πειραιώς προχώρησαν ήδη σε αυξήσεις κεφαλαίου που καλύπτουν τις ανάγκες των stress tests, οι κρισιμότερες επαφές έγιναν με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θέλει να εφαρμόσει ένα πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που δεν περιλαμβάνει έκδοση μετοχών ή μετατρέψιμων ομολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκησή της ανέλυσε τους γενικούς άξονες της στρατηγικής που θέλει να εφαρμόσει, έχοντας σύμφωνα με πληροφορίες καταλήξει στο μείγμα ενεργειών που θα προβεί για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας πάνω από τα όρια που προκύπτουν από τα stress tests.

Πηγές από την τράπεζα αναφέρουν ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός με τη χρήση 14 εναλλακτικών εργαλείων, σημειώνοντας ότι ισχυρό όπλο του ομίλου αποτελεί η δυνατότητα εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, μεγαλύτερης αυτής που αποτυπώνεται στις ασκήσεις αντοχής.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί η αναπλήρωση του κεφαλαιακού ελλείμματος που προέκυψε από τα stress tests, χωρίς να προκληθεί απομείωση του ποσοστού των μετόχων της που συμμετείχαν στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ΤράπεζαςΑλέξανδρος Τουρκολιάςθεωρεί ότι μεγάλο «όπλο» του ομίλου αποτελεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας. Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, το 2013 έκλεισε με κέρδη 809 εκατ. ευρώ μετά από ζημιές 2,14 δισ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Πηγές από την τράπεζα εκτιμούν ότι και το 2014 θα είναι κερδοφόρο για τις δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Τέλος, για τη Eurobank μετά την αλλαγή του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου των 3 δισ. ευρώ. Στη διοίκησή της επικρατεί αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι νέοι επενδυτές, ανάλογα με το τίμημα που θα καταβάλουν, θα αποκτήσουν ένα ποσοστό της τάξεως του 60%-65% με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τράπεζα από το 95% στο 30%-35%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, ένα ποσό της τάξεως των 1,50-2 δισ. ευρώ, θα αντληθεί από πέντε βασικούς επενδυτές (anchor investors) με τους οποίους τα στελέχη της Eurobank βρίσκονται σε διαρκή επαφή τους τελευταίους μήνες.

Καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του ποσοστού των ξένων επενδυτών στη νέα εποχή που θα ξεκινήσει για την τράπεζα μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θα παίξει το τίμημα ανά μετοχή που θα πληρώσουν. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η τιμή μπορεί να είναι χαμηλότερη τόσο της τρέχουσας αποτίμησης στο ΧΑ όσο και του τιμήματος που πλήρωσε το ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013.

Το Δημόσιο διασφαλίζεται με τον καθορισμό ενός επιτρεπτού και δίκαιου εύρους τιμών το οποίο θα προκύψει από τις εκθέσεις δύο ανεξάρτητων συμβούλων που το ΤΧΣ έχει προσλάβει για τον σκοπό αυτόν. Εφόσον η τιμή που θα διαμορφωθεί στο βιβλίο προσφορών κινείται εντός αυτών των ορίων, η αύξηση κεφαλαίου θα εγκριθεί από τη γενική συνέλευση για να ακολουθήσει η πώληση των νέων μετοχών στους επενδυτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024