Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Με την πολιτική του Χίτλερ παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας ο Σόιμπλε

Με την πολιτική του Χίτλερ παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας ο Σόιμπλε

Με την επεκτατική πολιτική του Χίτλερ στην Σουδητία παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο Χίτλερ υιοθέτησε τέτοιες μεθόδους στην Σουδητία. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι από την ιστορία» δήλωσε ο Σόιμπλε. Αποστάσεις τήρησε η Μέρκελ.

Με την επεκτατική πολιτική του Χίτλερ στην Σουδητία παρομοίασε την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι αντίστοιχες μεθόδους είχε ακολουθήσει ο Χίτλερ στην Τσεχοσλοβακία το 1938.

«Ο Χίτλερ υιοθέτησε τέτοιες μεθόδους στην Σουδητία. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι από την ιστορία» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Αποστάσεις τήρησε η Μέρκελ. Σε ερώτηση εάν συμφωνεί ότι η περίπτωση προσάρτησης της Κριμαίας μοιάζει με εκείνη της Σουδητίας, η γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Βλέπω την υπόθεση της προσάρτησης της Κριμαίας ως μεμονωμένη» και έκανε λόγο για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε θυμίζουν εκείνες της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία στις 4 Μαρτίου είχε δηλώσει: «Όλο αυτό ακούγεται οικείο. Είναι αυτό που έκανε ο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930».

Την επόμενη ημέρα η Κλίντον είχε δηλώσει ότι δεν συνέκρινε τον Πούτιν με τον Χίτλερ, αλλά ήθελε να τονίσει ότι ο κόσμος μπορεί να μάθει από μία τακτική που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.

Ο Σόιμπλε, μιλώντας σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ακόμη ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι αποτροπή της χρεοκοπίας της Ουκρανίας.

Εάν η κυβέρνηση του Κιέβου δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις δυνάμεις ασφαλείας της, «τότε βεβαίως κάποιες ένοπλες συμμορίες θα επιδιώξουν να πάρουν την εξουσία» και κάτι τέτοιο θα χρησίμευε ως πρόσχημα για μια ρωσική παρέμβαση.

«Οι Ρώσοι θα έλεγαν τότε ότι δεν μπορούν να το δεχτούν και ότι απειλείται ρωσικός πληθυσμός, άρα πρέπει τώρα να τους προστατεύσουμε και αυτός είναι ο λόγος που εισβάλουμε» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Εξηγώντας στους μαθητές πώς φθάσαμε στην «κατοχή της Κριμαίας», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: «Σε κάποιο σημείο η κατάσταση κλιμακώθηκε και τότε είπε ο Πούτιν: Ούτως ή άλλως πάντα ήθελα την Κριμαία» και επισήμανε ότι ο ρώσος πρόεδρος αιτιολόγησε την πράξη του με την παρουσία εκεί του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Ο Πούτιν θα πρέπει να είπε στον εαυτό του, «και αυτή η ευκαιρία είναι η σωστή, προκειμένου να δείξω ότι μπορώ να εγγυηθώ την τάξη, εάν χρειαστεί»» είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνάδελφοί του από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ήταν παλαιότερα μέλη του Ανατολικού Μπλοκ, κυρίως από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

«Είναι αρκετά τρομαγμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι οι ομόλογοί του από αυτές τις χώρες τον έχουν ενημερώσει για τα σχέδιά τους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο ίδιος απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας, καθώς κάτι τέτοιο «δεν θα είχε νόημα».

Μειώνονται οι ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα

Ο αριθμός των ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία μειώνεται, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί πόσοι έχουν απομείνει.

Ωστόσο, ο υποστράτηγος Ολεξάντρ Ροζμάζνιν είπε σε δημοσιογράφους ότι η πτώση του αριθμού των στρατιωτών μπορεί να οφείλεται σε προγραμματισμένη αντικατάσταση στρατιωτών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς - Χάνουν τη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα

Δύο ημέρες μετά την συνάντηση του συνδικάτου με την Κάμαλα Χάρις, το συνδικάτο επέλεξε να μην υποστηρίξει κανένα στις εκλογές στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024