Δεν θίγονται οι τριετίες, ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος και η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που έχουν τρεις τριετίες, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που στην ομιλία του στην Ολομέλεια προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική που έχει δεχθεί για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά με τα βέλη του να κατευθύνονται κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη καθησύχασε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών, ενώ μίλησε για αναγκαίο εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων, ώστε να εξασφαλισθούν και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.

Το πολυνομοσχέδιο βάζει βάσεις για την νέα Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για εξαγορά ψήφων»

Ο υπουργός Εργασίας, όπως και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με το που ανέβηκε στο βήμα.

«Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε γιατί μοιράζει 527 εκατ. ευρώ στις ευάλωτες ομάδες, από το πρωτογενές πλεόνασμα, που αποτελεί αποτέλεσμα χρηστής και συνετής δημιοσιονομικής διαχείρισης. Μας κατηγορείτε για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων ενόψει εκλογών» είπε ο κ. Βρούτσης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει:

«Κοίτα ποιος μιλάει για εξαγορά ψήφων. Επαναξιολογώντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση συντάξεων και μισθών, όχι μόνο αποκατάσταση, αλλά αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, κτλ προκύπτει κόστος πάνω από 10-12 δισ. ευρώ. Ποιος λοιπόν τάζει και δίνει ανεφάρμοστες υποσχέσεις προς εξαγορά ψήφων;»

«Το πολυνομοσχέδιο φέρνει θεμελιακές αλλαγές»

Δέχομαι ότι το νομοσχέδιο φέρνει θεμελιακές αλλαγές υπέρ της οικονομίας, των εργαζομένων, των ανέργων, είπε ο κ. Βρούτσης και εξήγησε τι αλλάζει και τι όχι απαντώντας σε όσα έχουν ακουστεί.

Πρώτον, δεν θίγονται οι τριετίες, τόνισε. Ο θεσμός παραμένει αναλλοίωτος. Η μόνη αλλαγή αφορά τους μακροχρόνια άνεργους με τρεις τριετίες, για τους οποίους υπάρχει μείωση σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία, προκειμένου «να δώσουμε επιπλέον κίνητρο για την πρόσληψή τους, ώστε να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας».

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την απώλεια πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ο υπουργός ήταν καθησυχαστικός.

Η Ελλάδα, επισήμανε, είχε άλλη μια αρνητική πρωτιά στην ΕΕ που αφορούσε το φορολογικό βάρος στο κόστος εργασίας. Μειώνοντας λοιπόν το κόστος εργασίας κατά 5% συνολικά, εξισώνεται η Ελλάδα με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες, είπε ο υπουργός.

Πράγματι, παραδέχθηκε ο κ. Βρούτσης, το κόστος για τα Ταμεία φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, βάσει των μακροοικονομικών αναλύσεων του υπουργείου, σε βάθος ενός έτους θα δημιουργηθούν, λόγω του μέτρου αυτού, 30.000 νέες θέσεις εργασίας, είπε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέρος του ελλείμματος των Ταμείων θα καλυφθεί από την αύξηση της απασχόλησης που θα φέρει νέες εισφορές, και τις νέες επενδύσεις.

Άλλωστε, τόνισε ο υπουργός, μέσω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, επιδιώκουμε να υπάρξει και συμμόρφωση των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία. «Μετά την ψήφιση δεν θα υπάρχει για καμία επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, κανένα άλλοθι για να συντηρεί αδήλωτη εργασία. Τα συνεργεία ελέγχου είναι έτοιμα για αυστηρούς ελέγχους», σημείωσε ο υπουργός.

Για το ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, ο Γ.Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι από 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί νέο μοντέλο στο επικουρικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε αναγκαίο για τον εξορθολογισμό του συστήματος, την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και κυρίως την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των επόμενων γενεών.

Μέχρι σήμερα το Ασφαλιστικό ήταν δυστυχώς ένα άθροισμα εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων, με 28 επικουρικά ταμεία, με συντάξεις που δίνονταν με μάτι και το ζύγι, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις ο συντελεστής αναπλήρωσης να είναι 30% και 40% πάνω από αυτό που ο ασφαλισμένος δικαιούνταν, σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Αποτέλεσμα, τα επικουρικά ταμεία να ναυαγούν, κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί, συμπλήρωσε. Με τις νέες παρεμβάσεις που υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο μπαίνει τέλος στη δημιουργία ελλειμμάτων, διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης.

Τέλος, αναφέρθηκε στη μείωση εσόδων για κάποια Ταμεία από τη κατάργηση κοινωνικών πόρων, πράξη που χαρακτήρισε δίκαιη για το κοινωνικό σύνολο.

Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης απέδωσε την ύπαρξη των πόρων αυτών στις πελατειακές σχέσεις που δημιουργήθηκαν λόγω του κατακερματισμού του Ασφαλιστικού Συστήματος. Οι δυνατοί θέσπιζαν συντεχνιακούς φόρους προς όφελος των κλάδων τους και εις βάρος του συνόλου του πληθυσμού, σημείωσε ο υπουργός.

Προς επίρρωση των όσων υποστήριξε είπε ότι καταργούνται 25 διατάξεις κάποιες από τις οποίες έχουν θεσπιστεί το 1928, 1942, 1943, 1944, 1946, 1952, 1973, 1977, και έκρυβαν φόρους που στήριζαν συγκεκριμένα Ταμεία.

Αυτά τα 200 εκατ. ευρώ θα λείψουν από τα συγκεκριμένα ταμεία, αλλά θα επιστρέψουν με άλλο τρόπο στο σύνολο του πληθυσμού, υποστήριξε ο κ. Βρούτσης.

«Παρεμβαίνουμε θετικά και δημιουργικά στην εθνική οικονομία. Το πολυνομοσχέδιο χτίζει την νέα Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας