Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Ευρώπη ποντάρει στις ΗΠΑ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

H Ευρώπη ποντάρει στις ΗΠΑ για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Με το βλέμμα στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ΕΕ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως εξετάζουν κοινά βήματα για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας». Με την υπογραφή της συμφωνίας διατλαντικού εμπορίου, ανέφερε ο Ομπάμα από την Ολλανδία, η παράδοση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα γίνει ευκολότερη -αν και, σημείωσε, δεν θα είναι πανάκεια. Την ίδια ώρα, η νέα ουκρανική κυβέρνηση αναγκάζεται από το ΔΝΤ να αυξήσει κατά 50% την τιμή του φυσικού αερίου.

Με το βλέμμα στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ΕΕ και ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως εξετάζουν κοινά βήματα για «ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας». Με την υπογραφή της συμφωνίας διατλαντικού εμπορίου, ανέφερε ο Ομπάμα από τις Βρυξέλλες, η παράδοση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου θα γίνει ευκολότερη.

Την ίδια ώρα, η νέα ουκρανική κυβέρνηση αναγκάζεται από το ΔΝΤ να αυξήσει κατά 50% την τιμή του φυσικού αερίου.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία αποδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και εξετάζουμε νέες προσπάθειες συνεργασίας για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό» αναφέρει η σχετική κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ και ΕΕ την Τετάρτη.

«Χαιρετίζουμε την προοπτική εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο μέλλον καθώς επιπλέον προμήθειες θα ωφελήσουν την Ευρώπη και άλλους στρατηγικούς εταίρους», σημειώνεται.

«Συμφωνούμε στη σημασία να ενισχυθούν οι διατλαντικές προσπάθειες να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, να διαφοροποιηθούν περαιτέρω οι πηγές και οι προμηθευτές και να επιτραπεί η αντίθετη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από τους ευρωπαίους γείτονές της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΕΕ αυτή τη στιγμή αγοράζει το περισσότερο από το φυσικό αέριο που καταναλώνει από τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι οι 28 χώρες μέλη της Ένωσης εξαρτώνται από την κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές από όπου προμηθεύονται ενέργεια και οι ΗΠΑ χάρη στις νέες τεχνολογίες έχει μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου που μπορεί να πουλήσει στην Ευρώπη.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στις Βρυξέλλες ότι η υπό κατάρτιση εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ θα διευκολύνει την παράδοση φυσικού αερίου, κάτι που, όπως σημείωσε, «προφανώς και έχει ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον».

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ δεν θα είναι πανάκεια και «η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει συνολικά την ενεργειακή της πολιτική».

Ακριβότερο κατά 50% το φυσικό αερίο στην Ουκρανία

Παράλληλα, το ΔΝΤ επιβάλει στην Ουκρανία αύξηση 50% στην τιμή του φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες από την 1η Μαΐου, και περαιτέρω αυξήσεις μέχρι το 2018, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz.

Η αύξηση αυτή, που δεν θα είναι δημοφιλής στους Ουκρανούς που έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, έγινε βάσει των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ βρίσκεται στα τελευταία στάδια των συνομιλιών με το ΔΝΤ με στόχο η Ουκρανία να λάβει δάνειο ύψους 15 με 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024