Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το στρες επηρεάζει αρνητικά την επίτευξη της εγκυμοσύνης

Το στρες επηρεάζει αρνητικά την επίτευξη της εγκυμοσύνης

Το στρες μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, ενώ φαίνεται να καθυστερεί και την επίτευξη της σύλληψης, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Το στρες μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, ενώ φαίνεται να καθυστερεί και την επίτευξη της σύλληψης, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής την Δρ Κόρτνεϊ Ντένινγκ-Τζόνσον Λιντς, υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο άγχος έχει μια γυναίκα που προσπαθεί να μείνει έγκυος, τόσο απομακρύνεται αυτή η πιθανότητα, ενώ ακόμη και τα σχετικά χαμηλά επίπεδα στρες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα υπογονιμότητας.

Η μελέτη εξηγεί γιατί αρκετά ζευγάρια (σχεδόν το ένα στα τέσσερα) δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, παρόλο που δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο βιολογικό – ιατρικό πρόβλημα σε κανέναν από τους δύο, γεγονός που καθιστά την υπογονιμότητά τους «άγνωστης αιτιολογίας». Από την άλλη, καθώς ο χρόνος περνάει και το ζευγάρι δεν φθάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το άγχος μεγαλώνει, με συνέπεια έναν φαύλο κύκλο που επιτείνει το πρόβλημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 373 γυναικών, 18 – 40 ετών, που δεν είχαν διαγνωσμένα προβλήματα γονιμότητας και οι οποίες μόλις είχαν αρχίσει να προσπαθούν να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις γυναίκες επί ένα έτος ή μέχρι να μείνουν έγκυες. Σε αυτό το διάστημα, μετρούσαν περιοδικά στο σάλιο των γυναικών το επίπεδο της α – αμυλάσης και της κορτιζόλης, δύο βασικών βιοδεικτών του στρες.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα α – αμυλάσης είχαν κατά μέσο όρο 29% λιγότερες πιθανότητες κάθε μήνα να μείνουν έγκυες, σε σχέση με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα του εν λόγω ενζύμου στον οργανισμό τους (για την κορτιζόλη δεν διαπιστώθηκε ανάλογη σχέση). Επιπλέον, οι πιο αγχωμένες γυναίκες είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν ως υπογόνιμες.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία σύλληψης μετά από 12 μήνες συστηματικής προσπάθειας. Στη συγκεκριμένη μελέτη, το 13% των ζευγαριών πληρούσε αυτό το κριτήριο.

Είναι η πρώτη φορά που η α – αμυλάση συνδέεται με την κλινική υπογονιμότητα, αλλά παραμένει ασαφές ποιός είναι ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός, καθώς επίσης κατά πόσο παίζει ρόλο και το στρες του άνδρα.

Η Δρ Λιντς συστήνει στις γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες και διακατέχονται από στρες να εφαρμόζουν τεχνικές χαλάρωσης, όπως γιόγκα ή διαλογισμό. Διευκρινίζει πάντως ότι, το άγχος δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα υπογονιμότητας και, στην πραγματικότητα, μπορεί να παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

Η Δρ Τζάκι Μπράουν τον Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, σχολιάζει ότι η νέα μελέτη ενδεχομένως να προκαλέσει περισσότερο άγχος τους υποψήφιους γονείς και τονίζει ότι, το ζευγάρι πρέπει να εστιάσει την προσοχή του σε άλλα πράγματα, όπως στο να κάνει σεξ συχνότερα και να σταματήσει το κάπνισμα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024