Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΔΑΔ: Μερική δικαίωση του Οτζαλάν στην προσφυγή του κατά της Τουρκίας

ΕΔΑΔ: Μερική δικαίωση του Οτζαλάν στην προσφυγή του κατά της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε εν μέρει τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε εν μέρει τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών.

Έκρινε ομόφωνα ότι η ισόβια κάθειρξη στην οποία μετετράπη η ποινή θανάτου χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους παραβιάζει τα δικαιώματά του, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Οτζαλάν επειδή κρατήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2009 σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης, στης φυλακή της νήσου Ιμραλί, χωρίς την παρουσία άλλων κρατουμένων.

Αντιθέτως, το ΕΔΑΔ απέρριψε κατά πλειοψηφία την καταγγελία για απόπειρα δηλητηρίασης του από τις τουρκικές Αρχές, όπως και την προσφυγή του για παραβίαση της Σύμβασης σχετικά με την προστασία της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των κρατουμένων, αναφορικά με τις συνθήκες που μπορούν να τον επισκέπτονται οι οικείοι του στη φυλακή του Ιμραλί.

Τέλος έκρινε ομόφωνα ότι δεν απαιτείται η λήψη απόφασης όσον αφορά την παραβίαση των άρθρων 5, 6, 13 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε στην Τουρκία 25.000 ευρώ υπέρ του προσφεύγοντας Κούρδου ηγέτη ως αποζημίωση για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε καταδικαστεί από την Τουρκία σε θάνατο το 1999 για εσχάτη προδοσία, μετά την περιπετειώδη απομάκρυνσή του από της Συρία και την απαγωγή του από Τούρκους πράκτορες στην Κένυα. Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία. Έκτοτε κρατείται στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας σε ειδικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 2009 βρισκόταν σε απόλυτη απομόνωση.

Γ.Μανδαλίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024