Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βλάβες στο DNA προκαλούν τα υπολείμματα του τσιγάρου στις επιφάνειες

Βλάβες στο DNA προκαλούν τα υπολείμματα του τσιγάρου στις επιφάνειες

Ακόμη και τα υπολείμματα του καπνού στα ρούχα, τα έπιπλα και γενικά στους εσωτερικούς χώρους μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.

Ακόμη και τα υπολείμματα του καπνού στα ρούχα, τα έπιπλα και γενικά στους εσωτερικούς χώρους μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.

Οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου «Lawrence Berkeley», με επικεφαλής τον Δρ Μπο Χανγκ, προειδοποίησαν ότι η τριτογενής έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών που παίζουν σε έναν εσωτερικό χώρο όπου προηγουμένως οι γονείς έχουν καπνίζει.

Οι επιστήμονες μάλιστα επεσήμαναν ότι ειδικά μία ουσία, η οποία σχηματίζεται όταν ο καπνός του τσιγάρου αντιδρά με τον αέρα του εσωτερικού χώρου, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA σε σημείο μάλιστα που να εκδηλωθεί καρκίνος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τριτογενής έκθεση στο τσιγάρο ενοχοποιείται για βλάβες στην υγεία. Από το 2009 που για πρώτη φορά εμφανίστηκε ο όρος σε μια επιστημονική μελέτη, έχουν δημοσιευθεί αρκετά στοιχεία που ενισχύουν τους φόβους ότι ακόμη και αυτός ο έμμεσος τρόπος έκθεσης στο κάπνισμα μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά για τα βρέφη και τα παιδιά, που αγγίζουν τις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού και μετά βάζουν τα χέρια τους στο στόμα.

Το μικρό σωματικό μέγεθος τους και το πρώιμο στάδιο ανάπτυξής τους καθιστούν τα παιδιά πολύ πιο ευάλωτα σε σχέση με τους ενηλίκους στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

«Το καλύτερο επιχείρημα υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους είναι στην πραγματικότητα οι κίνδυνοι του καπνίσματος ‘από τρίτο χέρι’», εξηγεί ο Δρ Χανγκ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 ουσίες και πολλές από αυτές μένουν σε ένα κλειστό χώρο επί πολύ χρόνο, αφότου το τσιγάρο έχει σβηστεί ή ο καπνιστής έχει φύγει. Στη συνέχεια, ορισμένες από αυτές αλληλεπιδρούν χημικά με άλλους ρυπαντές που ήδη υπάρχουν στον αέρα του χώρου, όπως το όζον και το νιτρώδες οξύ, δημιουργώντας έτσι νέες ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες.

Μία από τις πιο επικίνδυνες, όπως αποδείχτηκε στα εργαστηριακά τεστ, είναι η νιτροζαμίνη, ΝΝΑ, η οποία μπορεί να προκαλέσει γενετικές μεταλλάξεις στο DNA, ανεξέλεγκτη αύξηση κυττάρων και σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως, όπως χρειάστηκαν αρκετά χρόνια έως ότου επιβεβαιωθούν οι καρκινογόνες συνέπειες του ενεργητικού ή παθητικού καπνίσματος, ακόμη περισσότερο η επιβεβαίωση της συσχέτισης ανάμεσα στο «κάπνισμα από τρίτο χέρι» και στον καρκίνο μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Ήδη, όμως, έχουν συσσωρευτεί ανησυχητικές ενδείξεις. Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες αποσκοπούν στο να βρουν κατάλληλους βιοδείκτες, οι οποίοι θα δείχνουν ποιοί άνθρωποι έχουν εκτεθεί περισσότερο στο «κάπνισμα από τρίτο χέρι».

Μέχρι στιγμής, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο του «καπνίσματος από τρίτο χέρι», είναι να καθαρίζει καλά (ή και να απομακρύνει από τους κλειστούς χώρους) τα αντικείμενα που έχουν εκτεθεί περισσότερο στον καπνό των τσιγάρων, όπως ρούχα, κουρτίνες, σκεπάσματα, έπιπλα και χαλιά, καθώς επίσης -σε περίπτωση μετακόμισης σε σπίτι όπου έμεναν καπνιστές- να ξαναβάψει τους τοίχους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024