Κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με αφορμή τη διοργάνωση ημερίδας για τη λειτουργία του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην πόλη, ασκεί η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για «ρατσισμό υψηλής αισθητικής στον Δήμο Θεσσαλονίκης» και ρωτά τον κ. Μπουτάρη «Και το μεταναστευτικό με ημερίδες και δεξιώσεις θα το λύσετε;».

Η παράταξη σχολιάζει αρνητικά την απουσία μεταναστών στην εκδήλωση και την παρουσία δύναμης των ΜΑΤ έξω από αυτήν και σημειώνει: «Ο κ. Μπουτάρης άπιστος όπως πάντα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν στάθηκε στο πλευρό των μεταναστών, ως όφειλε, όχι μόνο δεν έκανε αγορές για τους μετανάστες όπως είχε υποσχεθεί, αλλά ούτε καν υλοποίησε τις προτάσεις των συλλογικοτήτων που στήριζαν τον Ξενώνα μεταναστών και προσφύγων. Συχνές ήταν οι επιχειρήσεις «σκούπα» τα προηγούμενα χρόνια. Από λόγια και από αισθητική ο Δήμος πάει καλά. Το πρόβλημα αρχίζει όταν έχει να κάνει με την αληθινή ζωή».

Για τα προβλήματα στο Μετρό

Η Ανοιχτή Πόλη αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας τόσο τον Γιάννη Μπουτάρη όσο και τον υποψήφιο δήμαρχο Σταύρου Καλαφάτη.

«Μπουτάρης και Καλαφάτης μετρούν ψήφους με …το Μετρό, που μετρά χρόνια, χρήμα και πληγές στην πόλη» τονίζει σε ανακοίνωση της η παράταξη και προσθέτει: «Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι εδώ και δεκαετίες το μεγαλύτερο ανέκδοτο στην ευρύτερη περιοχή: με ζωή τουλάχιστον 25ετή, με συνεχείς διακοπές από την ανάδοχη κοινοπραξία που οδηγούν σε νέα χατίρια οικονομικής φύσης, με την καταστροφή εν κρυπτώ της ιστορικής μνήμης και την εξόντωση των επιχειρηματιών που είχαν την ατυχία να γειτνιάζουν με τα εργοτάξια, το έργο αντί για ευλογία κατάντησε κατάρα.

Στο ίδιο πλαίσιο ανακολουθίας με την κυβέρνηση και την ανάδοχη εταιρεία αυτοτοποθετείται κι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, που ανακάλυψε αίφνης, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, τις καθυστερήσεις και λοιπές αμαρτίες του έργου κατασκευής μετρό».

Επισημαίνει ακόμα πως « η τελευταία προθεσμία για τη λειτουργία του μετρό που είχε δώσει το κόμμα του κ. Μπουτάρη, το ΠαΣοΚ, ήταν το 2008! Τώρα μιλούν για το 2020 και αν… Η «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη» απαιτεί από την κυβέρνηση και τα παρακολουθήματά της, τις ηγεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, να δημοσιοποιήσουν τις επαφές τους με την κατασκευάστρια κοινοπραξία και τις συμφωνίες μαζί της και να δηλώσουν στον λαό της Θεσσαλονίκης για πότε τοποθετούν την παράδοση του έργου και με ποιο τελικό κόστος. Έστω και λίγο καιρό πριν από την αποκαθήλωσή τους, ας δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους».

Επικρίσεις και από τον Γιάννη Ιωαννίδη

Για την εμπλοκή στα έργα του Μετρό ο υποψήφιος της ΝΔ για τη θέση του περιφερειάρχη Γιάννης Ιωαννίδης επέκρινε τη στάση του Γιάννη Μπουτάρη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

«O εργολάβος στην αίτηση του επικαλείται τις προσφυγές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχουμε δηλαδή τον κ. Μπουτάρη να δίνει με την στάση του αφορμές όχι μόνο για να προκαλούνται καθυστερήσεις στο έργο αλλά και για να στοιχειοθετούνται προσφυγές ιδιοτέλειας. Και ενώ έχουμε αυτά τα στοιχεία, ο Απόστολος κάνει μία δήλωση που τα αγνοεί για να επιτεθεί μόνο στους κυβερνητικούς. Αντί να πει τα πράγματα με το όνομά τους, κλείνει το μάτι στον Μπουτάρη προσδοκώντας ψήφους από αυτόν. Αυτό για μένα είναι παλαιοκομματικό και απαράδεκτο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας