Παραμένει η διαφορά με τους δανειστές για την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ
Ανοικτό παρέμεινε το ζήτημα της εφαρμογής των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού, Θανάση Σκορδά, με τους επικεφαλής της τρόικας. Νέο ραντεβού το απόγευμα της Κυριακής.
Ανοικτό παρέμεινε το ζήτημα της εφαρμογής των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού, Θανάση Σκορδά, με τους επικεφαλής της τρόικας. Νέο ραντεβού το απόγευμα της Κυριακής.
Παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει σύγκλιση».
Ενώ, από την πλευρά του, άλλο στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «εάν με βάζατε να στοιχηματίσω, θα στοιχημάτιζα στο ‘ναι’ (σύγκλιση και συμφωνία)».
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, η τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα.
«Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για τα «καυτά» ζητήματα, όπως είναι το γάλα, τα βιβλία, τα φάρμακα κ.λπ.
Τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου και της τρόικας «χτενίζουν» τις προτάσεις του ΟΟΣΑ μια προς μια, με δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν λεπτομερειακή ενημέρωση για το σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια όχι.
Σημειώνεται, ότι η τρόικα έθεσε εκ νέου το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, αλλά το υπουργείο κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υποχώρησης, καθώς έχει ήδη νομοθετήσει με τρόπο, μάλιστα, τον οποίο έχει αποδεχτεί η αγορά.
Πάντως, σύγκλιση με την τρόικα υπήρξε σε τέσσερα σημεία:
- Στις υποχρεώσεις και τα χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, ώστε από 1/1/2015 να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» για τους δανειολήπτες των τραπεζών
- Στη διαδικασία για τον νόμο πλαίσιο για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις (οι δανειστές δέχονται το νομοσχέδιο του υπουργείου)
- Στα διαρθρωτικά ταμεία και τις υποχρεώσεις της χώρας το 2014, και
- Στις υποχρεώσεις της χώρας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι τελευταίες στιγμές του Αλί Χαμενεΐ σύμφωνα με την Ιρανική τηλεόραση
- Ο ρόλος του φόβου στην πολιτική
- Έντονος διάλογος του πρέσβη των ΗΠΑ με τον Ιρανό στον ΟΗΕ: «Να είστε ευγενής» – «Το καθεστώς σας σκοτώνει χιλιάδες»
- Τα αντίποινα του Ιράν στην επίθεση από ΗΠΑ και Ισραήλ έφεραν τον πόλεμο στην πόρτα του Περσικού Κόλπου
- Το Ιράν ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ – Κηρύχθηκαν 40 ημέρες πένθους
- Νεκροί η κόρη, ο γαμπρός, ο εγγονός και η νύφη του Αλί Χαμενεΐ κατά τις πρωινές επιθέσεις

