Την πολιτική πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα κινηθεί Το Ποτάμι παρουσιάζει ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει από ένα κόμμα, αλλά από συμμαχίες.

«Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις. Γιατί σήμερα απαιτούνται λύσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: «Από τα παιδικά μου χρόνια προσδιορίζομαι ως αριστερός. Το θέμα όμως είναι τι ορίζεται ως αριστερό σήμερα. Π.χ. η Αριστερά αρνείται την αξιολόγηση που εγώ θεωρώ ότι πρέπει να είναι μείζον αίτημα της Αριστεράς», δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης.

Είπε ακόμη ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται αυστηρά κάθε τέσσερα χρόνια για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες μέσω της ανακατανομής του προσωπικού, διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Δεν προσδιορίζομαι ως δεξιός ή αριστερός. Ούτε ως κεντρώος, Μου αρέσει η μετριοπάθεια. Και το ζητούμενο σήμερα είναι να βρούμε λύσεις.  Να λύσουμε τα προβλήματα μας και μετά μπορούμε να βάψουμε τους δρόμους με κομματικά χρώματα» ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε σε ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί απάντησε: «Κοίταξε, θα το αποφασίσουμε όταν θα πάμε στις Βρυξέλλες. Υπάρχει ένα πρόβλημα με τις ομάδες του Eυρωκοινοβουλίου. Ελπίζω να βρούμε συμμάχους για μεγάλα ζητήματα».

«Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κόμμα» είπε απαντώντας στην πρώτη ερώτηση για το πως θα είναι το κόμμα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το Ποτάμι υπερασπίζεται το διαφορετικό.»

Στην ερώτηση γιατί δεν συμμετέχουν πολιτικοί απάντησε: «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα είναι και ευθύνη των πολιτικών. Η μεγάλη ευθύνη είναι των πολιτικών. Όταν αυτός που με έχει οδηγήσει σε τόσα αδιέξοδα λέει ότι θα με οδηγήσει σε καλό δρόμο έχω αμφιβολία. Εγώ δεν νιώθω αυτήν την στιγμή μεγάλη συγγένεια με τους πολιτικούς. Πρέπει να δώσω αφορμή στον κόσμο, στον απλό πολίτη. Ας αρνηθώ εγώ την δημοσιογραφία. Ίσως έτσι δώσω την αφορμή σε κάποιους ανθρώπους να πάνε μπροστά».

Για τη μη συμμετοχή του ιδίου στο ευρωψηφοδέλτιο είπε: «Θα συμμετέχω ενεργά, τα παράτησα όλα τα άλλα. Δεν θα είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά θα είμαι παρών στη μάχη».

Στο ερώτημα αν είναι με το Μνημόνιο ή όχι είπε: «Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ερωτήματα από αυτό. Το Μνημόνιο τελειώνει τον Μάϊο. Άρα ανήκει στο παρελθόν. Το μεγάλο ζήτημα αυτή την στιγμή της χώρας δεν είναι να συζητά για τις μεγάλες αποφάσεις του παρελθόντος. Η μεγάλη ανάγκη είναι αν θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Και όταν λέμε εθνικό σχέδιο, υπάρχει μια μικρή διαφορά. τα εθνικά σχέδια δεν είναι κομματικά κιτάπια. Θα δημιουργηθεί από την κοινωνία. Από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει το αδιέξοδο και θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει τα Μνημόνια. Όλα αυτά που έχουν δημιουργήσει μια ανασφάλεια για το μέλλον».

Στο ερώτημα γιατί δεν θα είναι υποψήφιος είπε: «Είπα ότι δεν θα είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλά είμαι εδώ. Εγκατέλειψα την δημοσιογραφία για ν’ ασχοληθώ με το Ποτάμι. Το ευρωψηφοδέλτιο, θα δοθεί στην δημοσιότητα όταν το δώσουν και τα άλλα κόμματα. Είναι υπό διαμόρφωση. Στην περιοδεία που ξεκινάω θα βρούμε και άλλους ανθρώπους».

Ο κ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε και τη λίστα με τα ονόματα των ανθρώπων που συνεργάζονται με Το Ποτάμι:

Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης, στιχουργός
Μαρία Δημητρίου, ελληνίδα τσιγγάνα επιμελήτρια Κοινωνικής Πρόνοιας
Νίκος Δήμου, συγγραφέας
Αννα Ευφραιμίδου, ογκολόγος, παθολόγος
Παναγιώτης Κακατσούλης, ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος, καθηγητής στην σχολή Δημόσιας Διοίκησης
Βάσω Κιντή, καθηγήτρια φιλοσοφίας
Δημήτρης Κοντοπίδης, φοιτητής αρχιτεκτονικής
Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας
Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρυτανης πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος
Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος Πρωτέα
Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια βιβλίων
Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός
Αννα Λιδάκη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας
Χαρης Μαθιόπουλος, κοινωνιολόγος
Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην αρχηγός στην εθνική πόλο
Γιούλη Μελουδάκου
Αναστασία Μήνου, υδροβιολόγος, διευθύντρια έρευνας στο Αρχιπέλαγος
Νίκος Ξυδάκης, μουσικός
Νίκος Ορφανός, ηθοποιός
Ντανα Παρασκευοπούλου, κάτοικος Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών
Ανδρεας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος
Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος
Τάσος Τέλογλου, δημοσιογράφος
Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Γεωργία Λινάρδου, δημοσιογράφος
Διευθυντής της καμπάνιας είναι ο πολιτικός επιστήμονας Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Η παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου Hub στο Μοναστηράκι. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ