Στην τελική ευθεία για τα stress test
Τη λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών των εποπτικών Αρχών για την διασφάλιση των τραπεζών, των μετόχων τους, αλλά και του επενδυτικού κοινού θα επιτρέψει η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος την επόμενη εβδομάδα.
Τη λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών των εποπτικών Αρχών για την διασφάλιση των τραπεζών, των μετόχων τους, αλλά και του επενδυτικού κοινού θα επιτρέψει η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλου ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης της BlackRock, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν την επομένη εβδομάδα έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει ήδη από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας -και με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times – από την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει στα «δέοντα» ώστε να μην επιτραπεί το φαινόμενο διαρροές και ατεκμηρίωτες πληροφορίες να αποσταθεροποιήσουν το κλίμα και να θέσουν σε κίνδυνο το επενδυτικό κοινό.
Η σημερινή σύνδεση που έκανε ο κ. Προβόπουλος της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με τις προϋποθέσεις διαφάνειας που πρέπει να επικρατούν στην αγορά, φαίνεται πως στόχευε να «καθησυχάσει» τις ανησυχίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν πως στη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τονίσθηκε από την πλευρά του ΤΧΣ ότι εάν δεν οριστικοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν μπορεί να χαραχθεί η στρατηγική του Ταμείου και να προγραμματισθούν οι επόμενες κινήσεις σε κρίσιμα θέματα όπως το μέλλον της Eurobank και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Η δημοσιοποίηση των stress test του ελληνικού τραπεζικού συστήματος την επόμενη εβδομάδα , η οποία ενδεχομένως να μην φέρει την έγκριση της τρόικας, διευκολύνει το έργο του ΤΧΣ και ανοίγει το δρόμο για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου από το 2027
- Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναϊμέγκεν στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Τουρκία και ψευδοκράτος γιορτάζουν τα 52 χρόνια της εισβολής – Επιμένουν στο αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης»
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442