Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαφές τραπεζιτών με ΤτΕ για τις επισφάλειες

Επαφές τραπεζιτών με ΤτΕ για τις επισφάλειες

Ανώτερα διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων πέρασαν την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδος την Πέμπτη, για μία πρώτη ενημέρωσή τους αναφορικά με τα ευρήματα και τις προβλέψεις της Blackrock για την πορεία των επισφαλειών. Οι συζητήσεις γίνονται πριν από τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων διεξαγωγής των stress test, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των οποίων αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Ανώτερα διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων πέρασαν την πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδος την Πέμπτη, για μία πρώτη ενημέρωσή τους αναφορικά με τα ευρήματα και τις προβλέψεις της Blackrock για την πορεία των επισφαλειών.
Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και πριν τη δημοσιοποίηση των προηγούμενων stress test, τα αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος την περυσινή χρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έδρα της εγχώριας νομισματικής αρχής βρέθηκαν χθες εκπρόσωποι των Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, για να ακολουθήσουν σήμερα Παρασκευή οι επαφές με τις διοικήσεις της Attica Bank και της Πανελλήνιας Τράπεζας.
Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι σε αυτές τις συναντήσεις έγινε μία πρώτη διαβούλευση για τα αποτελέσματα της έκθεσης της Blackrock και «μετρήθηκαν» οι πρώτες αντιδράσεις των τραπεζών για τις εκτιμήσεις του ελεγκτικού οίκου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι προκαταρκτικές αυτές συζητήσεις και η συνεννόηση με τις διοικήσεις των τραπεζών είναι απαραίτητες πριν το τελικό γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων διεξαγωγής των stress test.
Στις τετ-α-τετ συναντήσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος με τους τραπεζίτες, εξετάστηκε μεταξύ άλλων η πολιτική προβλέψεων που οι τράπεζες ακολουθούν και σκοπεύουν να εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Στα stress test θα ληφθούν υπόψιν εκτός από τη μελέτη της Blackrock, τα επιχειρησιακά πλάνα και οι σχεδιασμοί αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ελληνικοί όμιλοι, από όπου προκύπτει η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια, μέσω της οργανικής κερδοφορίας και της ρευστοποίησης στοιχείων του ενεργητικού τους.
Σημειώνεται πάντως, ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων προϋποθέτει την τελική έγκριση της τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας έρχονται στην Αθήνα την Κυριακή.
Εξάλλου, δεν αποκλείεται στα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των δανειστών για το «κλείδωμα» των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής τις επόμενες ημέρες, να ληφθεί υπόψιν και η πορεία των μεγεθών του δ’ τριμήνου του 2013, τα οποία ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί.
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι με βάση τις πρώτες ενδείξεις, οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν κατά πάσα πιθανότητα τα 5 δισ. ευρώ για το σύνολο του συστήματος, σημειώνοντας ότι από το ποσό αυτό περίπου τα μισά θα αφορούν τη Eurobank.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Alpha Bank διατηρεί επαρκή κεφαλαιακά «μαξιλάρια», τα οποία θα επιτρέψουν στον όμιλο να περάσει με επιτυχία τις ασκήσεις αντοχής, χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε νέα ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της.
Από εκεί και πέρα, για τις Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς σημειώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα τα όποια κεφαλαιακά ελλείμματα προκύψουν από τη μελέτη της Blackrock θα είναι διαχειρίσιμα, είτε μέσω των προβλέψεων ή μέσω της διενέργειας προβλέψεων, και δε θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου φέτος με την έκδοση νέων μετοχών φέτος.
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τωνstress test αναμένεται το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αναλυτικά

Η Alpha Bank εμφανίζεταινα βρίσκεται στην ευνοϊκότερη θέση με βάση τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των stress test της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς εμφανίζει μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Eurobank, οι κεφαλαιακές ανάγκες της οποίας διαμορφώνονται στο ύψος των2,7 δισ. ευρώ, στα επίπεδα που υπολόγιζε η διοίκηση της τράπεζας, η οποία σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Οικεφαλαιακέςανάγκες τηςΕθνικής είναι της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ ενώτης Τράπεζας Πειραιώς βρίσκονταισεοριακά επίπεδα.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές από τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock, όπως τα παρουσίασαν χθες σε εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τεχνικά κλιμάκια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οικεφαλαιακές ανάγκες υπολογίστηκαν με βάση τα business plans που έχουν υποβάλει οι τέσσερις χρηματοπιστωτικοί όμιλοιστην κεντρική τράπεζα και αφού έχει ληφθεί υπόψη η εκτιμώμενη κερδοφορία της προσεχούς τριετίας.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η χθεσινή συνάντηση αποτελεί την έναρξη τηςδιαδικασίας υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών η οποία τελεί υπό την έγκριση της τρόικας καιθα ολοκληρωθεί αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα του 2013και άλλα επικαιροποιημένα στοιχεία, καθώς και οι προβλέψεις που έχουν λάβει οι τράπεζες.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να καταλήξει τις επόμενες ημέρες και να εγκριθεί κατά τη διάρκεια τηςεπικείμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα που ξεκινά τηνπροσεχή εβδομάδα.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων stress test, δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα ποσά που υπολόγισε αρχικά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024