Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνική: Η καθυστέρηση στα stress test στερεί ρευστότητα στην αγορά

Εθνική: Η καθυστέρηση στα stress test στερεί ρευστότητα στην αγορά

Η δυνατότητα των τραπεζών να διαθέσουν δάνεια, εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά, εμποδίζεται από την καθυστέρηση κυβέρνησης και τρόικας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test της ΤτΕ, τονίζει ο Π.Χριστοδούλου της ΕΤΕ, προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναμενόμενη ανάκαμψη το 2014. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, που προϋποθέτει έγκριση της τρόικας, αναμένεται τώρα στις αρχές Μαρτίου.

Η δυνατότητα των τραπεζών να διαθέσουν δάνεια και να εφαρμόσουν την στρατηγική τους εμποδίζεται από την καθυστέρηση κυβέρνησης και τρόικας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test, είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Πέτρος Χριστοδούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, είπε ότι καθυστερήσεις στην χορήγηση δανείων στερούν ρευστότητα από την αγορά και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας το 2014.

«Οι τράπεζες είναι η καρδιά της οικονομίας και αν η καρδιά δεν τροφοδοτεί με ρευστότητα την ελληνική οικονομία στο τέλος θα υπάρξει δυσλειτουργία», είπε.

Οι επικεφαλής των δανειστών θα έχουν τις πρώτες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, με την αγορά να αναμένει συμφωνία των δύο πλευρών για τους όρους των stress test της ΤτΕ έως τις αρχές Μαρτίου.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι οι τράπεζες στηρίζονται σε δημοσιεύματα του Τύπου για ενδείξεις όσον αφορά στα αποτελέσματα των stress test που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και έπρεπε να είχαν δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο.

Όπως είπε, οι αναφορές για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών κυμαίνονται από τα 4,5 δισ. ευρώ, βάσει της διαγνωστικής έκθεσης της BlackRock, και φθάνουν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μέχρι τα 15 δισ. που φέρεται να είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ.

«Στο βαθμό που δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των test της BlackRock, τα θύματα είναι οι τράπεζες και η οικονομία», είπε ο κ. Χριστοδούλου.

Πρόσθεσε δε ότι η Εθνική δεν μπορεί να περιμένει άλλο και αποφάσισε να υλοποιήσει πρόγραμμα χορηγήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Είπαμε ότι δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε άλλο, πρέπει να εφαρμόσουμε το επιχειρηματικό σχέδιο μας», είπε.

«Εάν η έκθεση (για τις κεφαλαιακές ανάγκες) βγει και μας σταματήσει, ας γίνει έτσι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν καθυστερήσει επίσης και τα σχέδια για την αποκρατικοποίηση της Eurobank.

H ΤτΕ αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για το πότε θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των stress test.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024