Αντικαταθλιπτικό φάρμακο καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ
Ελπιδοφόρα κρίνονται τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της σιταλοπράμης κατά των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.
Πάντως, η χορήγηση της σιταλοπράμης, που κυρίως χρησιμοποιείται στην θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης, είχε αρκετές παρενέργειες στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα (συναισθηματική ένταση, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, έλλειψη αναστολών κ.α.), είναι πολύ συχνά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιψυχωσικά, αλλά με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Η σιταλοπράμη προτάθηκε ως εναλλακτική λύση, όμως ως τώρα δεν ήταν γνωστό κατά πόσο αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή.
Σε τυχαίο δείγμα 186 ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, που χώρισαν σε δύο ομάδες, οι επιστήμονες χορήγησαν στους μισούς σιταλοπράμη και στους άλλους μισούς εικονικό σκεύασμα. Διαπίστωσαν ότι, η καθημερινή χορήγηση 30mg σιταλοπράμης επί εννέα εβδομάδες επέφερε αισθητή μείωση στο νευρικό ερεθισμό των ασθενών, ενώ το 40% εμφάνισε σημαντική βελτίωση. Από την άλλη όμως, παρατηρήθηκαν παρενέργειες, όπως μικρή επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών και καρδιακές αρρυθμίες (που αυξάνουν το κίνδυνο εμφράγματος).
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος κάπου στον πλανήτη εμφανίζει άνοια. Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι ζουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια, το 40% από αυτούς στις αναπτυγμένες χώρες. Ο αριθμός των ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί, φθάνοντας τα 115 εκατομμύρια το 2050. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 90 ετών πάσχουν από άνοια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Νέα Αριστερά: Να κληθεί ο Ντίλιαν να δώσει τα έγγραφα για την προμήθεια του Predator στην ΕΥΠ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442