Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποια συμπληρώματα σας δίνουν ενέργεια;

Ποια συμπληρώματα σας δίνουν ενέργεια;

Νιώθετε κουρασμένοι; Αναρωτιέστε που έχει πάει η «χαμένη» σας ενέργεια; Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα κόπωσης. Νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν ή δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να καθόμαστε στο κρεβάτι ή τον καναπέ για ώρες, βλέποντας τηλεόραση.

Νιώθετε κουρασμένοι; Αναρωτιέστε που έχει πάει η «χαμένη» σας ενέργεια; Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε συχνά προβλήματα κόπωσης. Νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν ή δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να καθόμαστε στο κρεβάτι ή τον καναπέ για ώρες, βλέποντας τηλεόραση.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Ζερβός*, μάς εξηγεί πού μπορούμε να αναζητήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια και ποια συστατικά θα βοηθήσουν ώστε να μη μας… σταματάει τίποτα.

Oι αιτίες της «κόπωσης χωρίς λόγο» μπορεί να κρύβονται στους έντονους ρυθμούς ζωής, σε μια εξαντλητική δίαιτα ή σε κάποια ίωση που περάσαμε πρόσφατα ή, πολύ πιο απλά, στο ότι δεν προσλαμβάνουμε καθημερινά τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε ανάγκη. Μην ανησυχείτε… Υπάρχει λύση και βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής.

«Τα θρεπτικά συστατικά όλων των τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος) είναι ουσιαστικά αυτά που μας δίνουν ενέργεια. Το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ενέργεια, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Παρόλο που τα λίπη είναι η πιο συμπυκνωμένη πηγή θερμίδων, στην πραγματικότητα είναι λιγότερο αποδοτική πηγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες, επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και να μεταβολιστούν από τον οργανισμό. Επίσης, σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο κόσμος, οι βιταμίνες δεν παρέχουν ενέργεια. Χρειάζονται, ωστόσο, για να ενεργοποιήσουν πολλές από τις μεταβολικές διεργασίες, που οδηγούν στην παραγωγή ενέργειας», εξηγεί ο κ. Ζερβός.

Τι πρέπει όμως να περιέχει ένα συμπλήρωμα διατροφής για να μας δώσει την ενέργεια που επιζητούμε;

Το συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο συστατικό, όλων σχεδόν των κυττάρων του οργανισμού, καθώς έχει διττό ρόλο: εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων, αλλά παράλληλα, τους παρέχει θωράκιση από την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών.

Έχει αποδειχθεί, ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας, έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα συνενζύμου Q10, ενώ αυξημένες ανάγκες παρουσιάζουν και τα άτομα που έχουν αυξημένο μεταβολικό ρυθμό. Χαμηλότερα επίπεδα συνενζύμου Q10 έχουν όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης τους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση ενός συμπληρώματος διατροφής, που να περιέχει αυτό το ευεργετικό συστατικό, θα αποβεί χρήσιμη.

Η καρνιτίνη

Η καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που εκτελεί πολλές ζωτικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα και βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή της ενέργειας που χρειαζόμαστε στην καθημερινή μας ζωή. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας, η καρνιτίνη μεταφέρει συνήθως λιπαρά οξέα στο «εργοστασιακό τμήμα» των κυττάρων. Εκεί, τα λιπαρά οξέα μετατρέπονται σε ενέργεια, την οποία χρησιμοποιούν η καρδιά, οι μύες, και οι άλλοι ιστοί του σώματος.

Αν και η καρνιτίνη συναντάται ευρέως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και στα κρέατα, κάποιοι λαμβάνουν καρνιτίνη με τη μορφή συμπληρώματος. Γιατί; Για να ενισχύσουν τη ζωτικότητά τους, αφού η καρνιτίνη έχει τη δυνατότητα να μας χαρίζει ενέργεια και ζωντάνια.

Η βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη, είναι μια υδροδιαλυτή βιταμίνη, που έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της κανονικής λειτουργίας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αφού βοηθά, μεταξύ άλλων, στη σύνθεση της μυελίνης, δηλαδή της προστατευτικής μεμβράνης που περιβάλλει τις νευρικές απολήξεις και κάνει τα νεύρα να «επικοινωνούν» αποτελεσματικά μεταξύ τους, αλλά και στην αιμοποίηση.

Η B12 είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λέγεται και «βιταμίνη της ενέργειας»: συμβάλλει στη σύνθεση του DNA (μέσω της ουσίας φυλλικό οξύ), συμμετέχει σε πολλές διεργασίες του μεταβολισμού και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Όταν τα αποθέματα της βιταμίνης αυτής εξαντληθούν, εμφανίζεται μυϊκή αδυναμία, ανεξήγητη κόπωση, εξάντληση, τρέμουλο, μυρμήγκιασμα στα άκρα, ασταθής βάδιση, υπόταση, διαταραχές της ψυχικής διάθεσης (μελαγχολία, θλίψη, ακόμη και κατάθλιψη), απώλεια όρασης και κακή μνήμη.

Ashwaganda

Έχει ισχυρά τονωτικές και προσαρμογενείς ιδιότητες και βοηθά στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Korean Ginseng

Βελτιώνει την αντοχή στο σωματικό, διανοητικό και περιβαλλοντολογικό στρες. Είναι γενικό τονωτικό και ιδιαίτερα χρήσιμο σε αθλητές και δραστήρια άτομα. Βοηθάει επίσης στην ενδυνάμωση του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Βασιλικός πολτός

Είναι πλούσιος σε σάκχαρα, αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και αποτελεί φυσική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σε περιπτώσεις ασθένειας, επιδρά θετικά στον μεταβολισμό και στην ανάπτυξη, βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς, αναζωογονεί τους καταβεβλημένους οργανισμούς, αυξάνει και διατηρεί τη λίμπιντο, ενώ έχει αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Είτε πρόκειται, λοιπόν, για έλλειψη βιταμινών, είτε επειδή πρέπει απλώς να… «σπρώξετε» λίγο τον οργανισμό σας, αναζητήστε, με τη βοήθεια των ειδικών, το ιδανικό συμπλήρωμα που θα σας δώσει ζωντάνια και ενέργεια. Η λύση υπάρχει και απέχει όσο… το πλησιέστερο φαρμακείο.

* Ο Κωνσταντίνος Ζερβός είναι Διατροφολόγος, MPEDO, Health and Wellness Coach (Νιόβης 11, Γαλάτσι , Τηλ.: 210 612 1961 , Κιν.: 693 703 8543 , Ε-mail: k.zervos@nutritiontreatment.gr)

VM – 2000 της SOLGAR
Περισσότερη ενέργεια για να τα προλαβαίνεις όλα!

Η πολυβιταμίνη VM – 2000 της Solgar είναι ειδικά σχεδιασμένη για να καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, που καλείται καθημερινά να ανταπεξέλθει στη μόλυνση του περιβάλλοντος, στο στρες και στην έντονη πνευματική και σωματική κόπωση. Περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, πεπτικά ένζυμα, υπερ-τροφές, βότανα, υδατοδιαλυτές ίνες και βιοφλαβονοειδή, σε ικανές ποσότητες, στις σωστές αναλογίες και στην πλέον αφομοιώσιμη μορφή για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων ζωτικότητας, ενέργειας και υγείας. Κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών, αλλά και για άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα.

Ξένη δημοσίευση

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024