Ο αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος έφυγε από την Ουκρανία και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Λιθουανίας μετά την απαγωγή του, υποστήριξε την Πέμπτη ότι οι βασανιστές του τον υποχρέωσαν να ομολογήσει ότι ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό των ΗΠΑ.

«Με ανάγκασαν να μιλήσω μπροστά σε μια κάμερα και να πω αυτά που ήθελαν: ότι ήμουν Αμερικανός κατάσκοπος […] ότι η Αμερική μου έδωσε χρήματα για να οργανώσω τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (στο Κίεβο) και ότι εμπνεόμουν από τους Αμερικανούς για να προκαλέσω ταραχές εναντίον της κυβέρνησης» είπε στους δημοσιογράφους ο 35χρονος ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας Automaidan.

«Τους έλεγα ψέματα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια […]. Κάποια στιγμή τους ζήτησα να με σκοτώσουν, επειδή δεν άντεχα πια» πρόσθεσε.

Ο Μπουλάτοφ βρέθηκε αιμόφυρτος σε ένα δάσος έξω από το Κίεβο στις 30 Ιανουαρίου και κατήγγειλε ότι άγνωστοι που μιλούσαν με ρωσική προφορά τον κρατούσαν όμηρο, τον σταύρωσαν και τον ξυλοκοπούσαν επί μία εβδομάδα.

«Όταν με χτυπούσαν αισθανόμουν στο πρόσωπό μου κάτι που έμοιαζε με λιωμένο μέταλλο, πολύ, πολύ καυτό. Ήμουν έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσουν. Πίστευα ότι ήταν μέλη των ρωσικών ειδικών δυνάμεων. Από τον τρόπο που με χτυπούσαν συμπέρανα ότι ήταν επαγγελματίες» συνέχισε.

«Με κάρφωσαν σε μια ξύλινη πόρτα, γονατιστό, και με χτυπούσαν με ρόπαλα. Ήμουν τόσο τρομοκρατημένος, υπέφερα τόσο πολύ που τους ζήτησα να με σκοτώσουν» είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διήρκησε μιάμιση ώρα.

Όπως είπε, δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Ουκρανία παρά μόνο εάν του δοθούν εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να του ασκηθεί ποινική δίωξη.

«Ζητώ από την κυβέρνηση της χώρας μου να δώσει εγγυήσεις στη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα διωχθώ πολιτικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στο αρχείο όλες τις υποθέσεις σε βάρος ακτιβιστών, όπως εγώ, που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις» συμπλήρωσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο Μπουλάτοφ φέρει στο σώμα του εμφανή ίχνη βασανιστηρίων και βάναυσης συμπεριφοράς εναντίον του.

Αμερικανική ανάμειξη καταγγέλλει ξανά η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, στενός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ανάμειξη στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον καταπάτησε συμφωνία μη παρέμβασης του 1994.

Ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, ο οποίος θεωρείται σύμβουλος ασφαλείας του Πούτιν σε θέματα που αφορούν την Ουκρανία, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δαπανούν 20 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα σε οργανώσεις της ουκρανικής αντιπολίτευσης, παρέχοντας όπλα σε «αντάρτες», ανάμεσα σε άλλα.

Ο Γκλάζιεφ δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι εάν η αντιπολίτευση δεν σταματήσει την κατάληψη της πλατείας Ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς «μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από τη χρήση βίας».

Τόνισε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν πληροφορίες πως εντός της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, διαδηλωτές «εκπαιδεύονται για μάχη» και ότι τους παρέχονται όπλα.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου.

Την Πέμπτη, πορεία πραγματοποίησαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης από την πλατεία Ανεξαρτησίας, όπου βρίσκεται η κατασκήνωσή τους, μέχρι την ουκρανική Βουλή.

Την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ