Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιχείρηση-αποκλιμάκωση έντασης λόγω NSA στη συνάντηση Κέρι-Μέρκελ

Επιχείρηση-αποκλιμάκωση έντασης λόγω NSA στη συνάντηση Κέρι-Μέρκελ

Αναγνωρίζοντας πως οι διμερείς σχέσεις πέρασαν ταραγμένη περίοδο εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις-μαμούθ της NSA, Τζον Κέρι και Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν αμφότεροι την πεποίθηση αφότου ήλθαν ενώπιος ενωπίω στο στο Βερολίνο πως οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες -αν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έδωσε κάποια ένδειξη πως ΗΠΑ προτίθενται να υπογράψουν το σύμφωνο «μη κατασκοπείας» που επιθυμεί η καγκελαρία.

Αναγνωρίζοντας πως οι διμερείς σχέσεις πέρασαν ταραγμένη περίοδο εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις-μαμούθ της NSA, Τζον Κέρι και Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν αμφότεροι την πεποίθηση πως οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έδωσε κάποια ένδειξη πως οι ΗΠΑ προτίθενται να υπογράψουν το σύμφωνο «μη κατασκοπείας» που επιθυμεί η καγκελαρία, πόσο μάλλον να απολογηθούν για τις πράξεις της NSA.

Ο Τζον Κέρι σταμάτησε στο Βερολίνο καθ’ οδόν προς τη διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου προκειμένου να συζητήσει κατ’ ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ το ζήτημα των παρακολουθήσεων της NSA, η οποία είχε βάλει στο στόχαστρό της επί χρόνια και την ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε επίσης η διαπραγμάτευση για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θεωρούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει την οικονομία της Ευρώπης, να ενισχύσει την οικονομία μας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για Αμερικανούς, για Γερμανούς, για όλους τους Ευρωπαίους και να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες συνδεδεμένες αγορές στον κόσμο», δήλωσε ο Κέρι αναφερόμενος στην διατλαντική συμφωνία και πρόσθεσε ότι και οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα έχει ως αποτέλεσμα η συμφωνία.

«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε περάσει μια δύσκολη περίοδο τους τελευταίους μήνες. Ανυπομονώ να γυρίσουμε σελίδα και να επικεντρωθούμε στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουμε από κοινού», είπε ο Αμερικανός υπουργός, αναφερόμενος στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Επέμεινε ότι βρίσκεται στην Γερμανία προκειμένου να βοηθήσει ώστε «να στρέψουμε την προσοχή μας στο μέλλον και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη που χαρακτήριζε πάντα τις διμερείς σχέσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία «μη-κατασκοπείας», ο Τζον Κέρι σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ και ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών συζητούν προκειμένου να βρεθεί λύση.

Παραδέχθηκε βέβαια ότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι εύκολα, αλλά τόνισε ότι και οι ΗΠΑ, όπως η Γερμανία, είναι προσηλωμένες στην προστασία της ιδιωτικής σφαίρας.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι οι διαφορά απόψεων δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την σχέση των δύο χωρών και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι «βήμα-βήμα θα βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις». Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι διαφορές αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ανοιχτά.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι αυτό το πρόβλημα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να διαταράξει μια μακρόχρονη σχέση συνεργασίας και φιλίας. «Θα πετύχουμε στην προσπάθειά μας να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» τόνισε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επανειλημμένα στην σημασία μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ της χώρας του και της Γερμανίας, για την αντιμετώπιση, όπως είπε, της μακράς λίστας διεθνών προβλημάτων.

Καλωσόρισε μάλιστα «τον όλο και μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο της Γερμανίας στην διεθνή σκηνή» και επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά ιστορία σπουδαίας συνεργασίας σε περίπλοκα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η εθνική ασφάλεια και η άμυνα «και θα συνεχίσουμε να έχουμε, καθώς μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα».

Ο Τζον Κέρι, ο οποίος είχε ζήσει στο Βερολίνο το 1950, καθώς ο πατέρας του υπηρετούσε ως διπλωμάτης στην Ύπατη Αρμοστεία των ΗΠΑ στην πόλη, αναφέρθηκε και στις όμορφες αναμνήσεις του από την γερμανική πρωτεύουσα, επαινώντας την ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024