Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Χειρότερη προδοσία από όλα τα πραξικοπήματα η έρευνα διαφθοράς

Ερντογάν: Χειρότερη προδοσία από όλα τα πραξικοπήματα η έρευνα διαφθοράς

«Μαύρη κηλίδα στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας» και «προδοσία χειρότερη από κάθε στρατιωτικό πραξικόπημα των προηγούμενων δεκαετιών» χαρακτηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς που κλυδωνίζει την κυβέρνησή του. Και εν μέσω του πολιτικού εμφυλίου με το δίκτυο Γκιουλέν εμφανίζεται με συμβιβαστική πρόταση-ελιγμό προς την αντιπολίτευση σχετικά με τις αμφιλεγόμενες αλλαγές που προωθεί στη Δικαιοσύνη.

«Μαύρη κηλίδα στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας» και «προδοσία χειρότερη από κάθε στρατιωτικό πραξικόπημα των προηγούμενων δεκαετιών» χαρακτηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς που κλυδωνίζει την κυβέρνησή του, στο πλαίσιο του «πολέμου» με τον πάλαι ποτέ σύμμαχο Φετχουλάχ Γκιουλέν που συνιστά πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση στα 11 χρόνια της κυριαρχίας του.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ένας Ερντογάν μαινόμενος δήλωσε ότι η επίμαχη έρευνα για διαφθορά καθοδηγείται από έξωθεν δυνάμεις που αντιτίθενται στην διεκδικητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και είναι αποφασισμένες να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.

Κατά τους υποστηρικτές του Ερντογάν -ο οποίος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με διαρροές στοιχείων της έρευνας που αγγίζουν και τον ίδιο- η όλη υπόθεση που τραντάζει το πολιτικό σκηνικό είναι «συνωμοσία» ενορχηστρωμένη από την ισχυρή ισλαμική αδελφότητα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του Τούρκου πρωθυπουργού που ασκεί τεράστια επιρροή στο δικαστικό σύστημα και την αστυνομία.

Εν μέσω του πολιτικού εμφυλίου με το δίκτυο Γκιουλέν, ο Ερντογάν εμφανίστηκε την Τρίτη με συμβιβαστική πρόταση προς τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση σχετικά με τις αμφιλεγόμενες αλλαγές που προωθεί στη Δικαιοσύνη -στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καθυποτάξει ένα δικαστικό σώμα που θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την επιρροή της αδελφότητας.

Ουσιαστικά σε μία κίνηση ελιγμού, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρότεινε διάλογο στην αντιπολίτευση για την κοινή προετοιμασία συνταγματικής αναθεώρησης της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποσύρει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο λόγο στο διορισμό δικαστών και εισαγγελέων εάν η αντιπολίτευση συμφωνήσει αντ’ αυτού σε αλλαγές στο Σύνταγμα για τον έλεγχο του δικαστικού σώματος.

Η επίμαχη πρόταση νόμου αυξάνει σημαντικά τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης ως προέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, και καταγγέλλεται ως απόπειρα παραβίασης του Συντάγματος από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευτεί επί του θέματος μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθούν πρώτα οι αμφιλεγόμενες νομοθετικές προτάσεις.

Στην πραγματικότητα δεν τίθεται θέμα κάποιας κυβερνητικής υπαναχώρησης από το στόχο, σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος επίσης δήλωσε ότι δεν διαβλέπει προοπτική συμβιβασμού, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η πρόταση που υπέβαλε ο Ερντογάν έρχεται ως συνέχεια της παρέμβασης του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος προς αποκλιμάκωση της έντασης είχε τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν και την Τρίτη με την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024