Νόμο που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις υπέγραψε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, αψηφώντας τις πιέσεις και τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας. Ο νόμος προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 14 χρόνια και απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, τη δημόσια επίδειξη ομοφυλοφιλικών σχέσεων, αλλά και τη συμμετοχή σε οργανώσεις προάσπισης των ομοφυλόφιλων.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν υπέγραψε ένα νόμο που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, αψηφώντας τις πιέσεις και τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας.

Ο νόμος είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από τους Νιγηριανούς βουλευτές τον προηγούμενο Μάιο.

Προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 14 χρόνια και απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, τη δημόσια επίδειξη ομοφυλοφιλικών σχέσεων αλλά και τη συμμετοχή σε οργανώσεις προάσπισης των ομοφυλόφιλων.

Ο νόμος εγκρίθηκε από τον πρόεδρο της Νιγηρίας επειδή «είναι σύμφωνος με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις» των Νιγηριανών, «περισσότεροι από το 90% των οποίων είναι αντίθετοι στον γάμο μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ρούμπεν Αμπάτι.

Το Δεκέμβριο η Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει από τον Τζόναθαν να απορρίψει τον νόμο που προάγει τις διακρίσεις, τονίζοντας ότι θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την κοινότητα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των διαφυλικών.

Βάσει του νόμου, «οι άνθρωποι του ιδίου φύλου που παντρεύονται ή συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης διαπράττουν έγκλημα και μπορούν να καταδικαστούν σε ποινή έως και 14 χρόνια κάθειρξης».

Επίσης προβλέπεται ότι «κάθε πρόσωπο που διευθύνει ή συμμετέχει σε συλλόγους ή οργανώσεις προάσπισης των ομοφυλόφιλων, ή που έμμεσα ή άμεσα επιδεικνύει δημοσίως την ερωτική του σχέση με ένα άλλο πρόσωπο του ιδίου φύλου διαπράττει κακούργημα, το οποίο επισύρει ποινή έως και 10 χρόνων κάθειρξης».

Η καταστολή των ομοφυλοφιλικών σχέσεων ήταν ήδη έντονη στη Νιγηρία, την πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής, οι κάτοικοι της οποίας είναι βαθιά θρησκευόμενοι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ήδη ανακοίνωσε ότι η χώρα του ανησυχεί βαθιά για τον νέο νόμο, ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr