Περίπου 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Κιέβου διαμαρτυρόμενοι για τον ξυλοδαρμό του πρώην υπουργού Εσωτερικών και νυν ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Γιούρι Λουτσένκο κατά την διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν προχθές ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους διαδηλωτές και την αστυνομία.

Η επίθεση που δέχθηκε ο 49χρονος Λουτσένκο, ο οποίος νοσηλεύεται με εγκεφαλική διάσειση, «δείχνει το επίπεδο της αυθαιρεσίας στη χώρα μας· η αστυνομία δεν σταματά ούτε μπροστά στον πρώην επικεφαλής της», δήλωσε ένας εκ των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ο Λουτσένκο, πρώην μέλος της φυλοδυτικής κυβέρνησης της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, εισήχθη την Παρασκευή το βράδυ στην μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου του Κιέβου μετά τις ταραχές αυτές που ξέσπασαν ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους διαδηλωτές και την αστυνομία κοντά σε δικαστήριο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο Λουτσένκο χτυπήθηκε περίπου 10 φορές στο κεφάλι με ρόπαλο, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Λαρίσα Σάργκαν.

Η κατάσταση της υγείας του Λουτσένκο, ο οποίος βγήκε το Σάββατο από την εντατική, είναι τώρα σταθερή, αλλά «δεν επιτρέπεται σε κανέναν εκτός από τους συγγενείς του να τον δει», διευκρίνισε η ίδια.

Συνολικά 20 διαδηλωτές τραυματίστηκαν την Παρασκευή, κατά την προσπάθειά τους να εμποδίσουν την αστυνομία να οδηγήσει στη φυλακή τρεις άνδρες που καταδικάστηκαν για την κατηγορία ότι ήθελαν να ανατινάξουν το 2011 ένα άγαλμα του Λένιν.

Στην Ουκρανία πραγματοποιούνται από τις 21 Νοεμβρίου διαδηλώσεις υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, η οποία προετοιμαζόταν για τρία χρόνια και η οποία απορρίφθηκε για να προωθηθεί η οικονομική συνεργασία του Κιέβου με τη Ρωσία.

Η επίθεση που δέχθηκε η ουκρανή δημοσιογράφος Τετιάνα Τσορνόβολ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του φιλοευρωπαϊκού κινήματος και η οποία ξυλοκοπήθηκε άγρια στα τέλη Δεκεμβρίου από αγνώστους σε προάστιο του Κιέβου, όπως και αυτή που δέχθηκε ο Λουτσένκο, φαίνεται πως έδωσαν μια νέα ώθηση στο κίνημα αυτό, το οποίο ζητεί την αποχώρηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την παραίτηση της κυβέρνησης.

«Οι διαδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν (…) Θα κάνουμε τα πάντα (…) για να αλλάξουμε το σύστημα αυτό, το οποίο επιτρέπει στην αστυνομία να χτυπάει τους ανθρώπους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διάσημος πυγμάχος και αντιπολιτευόμενος Βιτάλι Κλίτσκο.

Μια νέα διαδήλωση, με στόχο να συγκεντρωθούν 100.000 πολίτες, διοργανώνεται στο Κίεβο στις 19 Ιανουαρίου, δήλωσε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters