Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχίζουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 20 χρόνια από τη γενοκτονία στη Ρουάντα

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 20 χρόνια από τη γενοκτονία στη Ρουάντα

Με την αφή μιας φλόγας, η οποία θα διασχίσει τη χώρα προτού επιστρέψει στην πρωτεύουσα Κιγκάλι σε τρεις μήνες, αρχίζουν την Τρίτη οι εκδηλώσεις μνήμης στη Ρουάντα για τα θύματα της γενοκτονίας του 1994.

Με την αφή μιας φλόγας, η οποία θα διασχίσει τη χώρα προτού επιστρέψει στην πρωτεύουσα Κιγκάλι σε τρεις μήνες, αρχίζουν την Τρίτη οι εκδηλώσεις μνήμης στη Ρουάντα για τα θύματα της γενοκτονίας του 1994.

Στη συνέχεια η φλόγα θα περάσει από διάφορες τοποθεσίες και χωριά της μικρής χώρας της κεντρικής Αφρικής, προτού αρχίσει επισήμως η περίοδος εθνικού πένθους στις 7 Απριλίου.

«Την φλόγα θα μεταφέρουν νεαροί άνδρες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρέντι Μουτάνγκουχα, αξιωματούχος του ιδρύματος Aegis, το οποίο διαχειρίζεται το μνημείο του Γκισόζι και βρίσκεται μεταξύ των διοργανωτών της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 800.000 άνθρωποι, κυρίως μέλη της κοινότητας των Τούτσι, έχασαν τη ζωή τους στη γενοκτονία που διέπραξαν εξτρεμιστές Χούτου μέσα σε τρεις μήνες, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο του 1994.

Οι περισσότεροι από τους υπαίτους της σφαγής δικάστηκαν από διεθνές ποινικό δικαστήριο στην Αρούσα της Τανζανίας.

Επίσης άλλα δύο εκατομμύρια άνθρωποι, απλοί πολίτες της Ρουάντας, παρουσιάστηκαν ενώπιον λαϊκών δικαστηρίων, των λεγόμενων γκατσάτσα, για τον ρόλο που φέρεται ότι διαδραμάτισαν στη γενοκτονία. Τα δικαστήρια απεφάνθησαν σχετικά με την ενοχή του 65% εξ όσων παρουσιάστηκαν ενώπιόν τους.

Κάθε χρόνο, η Ρουάντα και οι περίπου 12 εκατομμύρια κάτοικοί της τηρούν μια περίοδο εθνικού πένθους από τις 7 Απριλίου, την ημέρα κατά την οποία ξέσπασε η γενοκτονία.

Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει κάθε χρόνο εικόνες από τις σφαγές, ενώ οι πολίτες ντύνονται στα μοβ, που είναι το χρώμα του πένθους, και οι επιζώντες καθαρίζουν και ενταφιάζουν εκ νέου τα οστά θυμάτων. Κατά την περίοδο αυτή γίνονται επίσης αγρυπνίες.

Για την εικοστή επέτειο από τη γενοκτονία, έχει διοργανωθεί συζητήσεις όσον αφορά την εθνική ταυτότητα της Ρουάντας και την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα από τότε που τελείωσε η γενοκτονία, η οποία κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό.

Με στόχο την ενίσχυση μιας χώρας που εξακολουθεί να είναι πληγωμένη, η κυβέρνηση συνεχίζει να απαγορεύει στους πολίτες να δηλώνουν ότι είναι Χούτου ή Τούτσι.

Σε οικονομικό επίπεδο, η Ρουάντα ανέκαμψε μετά τον τερματισμό της γενοκτονίας από το πρώην ανταρτικό Πατριωτικό Μέτωπο της Ρουάντας (FPR) του Πολ Καγκάμε, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

Η χώρα, η οποία επαινείται για τα θετικά αποτελέσματα του αγώνα της κατά της φτώχειας, παρουσιάζει τακτικά ποσοστά ανάπτυξης άνω του 6%.

Ωστόσο, οι επικριτές της εξουσίας την κατηγορούν συχνά ότι καταπνίγει οποιαδήποτε αντιπολίτευση και ότι επιδίδεται σε πολλές καταχρήσεις. Ειδικοί καταγγέλλουν επίσης ότι η συμφιλίωση εξακολουθεί να αποτελεί πλάνη.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αγώνα κατά της Γενοκτονίας, οι εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί φέτος θα έχουν ως στόχο δικαίως την προώθηση των προσπαθειών για την εθνική συμφιλίωση.

Μεταξύ των εκδηλώσεων που προβλέπεται να διεξαχθούν, βρίσκεται επίσης μια διάσκεψη με πανεπιστημιακούς που είναι ειδικοί για το θέμα του Ολοκαυτώματος και τη γενοκτονία της Ρουάντας, ενώ θα ανακαινισθούν επίσης τα μνημεία σε όλη την χώρα.

«Είκοσι χρόνια μετά τη γενοκτονία, πρόκειται για μια σημαντική καμπή» στην ιστορία, δήλωσε ο Ζαν ντε Ντιε Μουκίο, αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Γενοκτονίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις αρχές της εβδομάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024