Διττή η εικόνα της τουριστικής κίνησης στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας
Οι φετινές γιορτές δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρες για όλους τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Έτσι ενώ οι πιο παραδοσιακοί, που σταθερά επιλέγουν οι ανώτερες εισοδηματικά τάξεις, βλέπουν πληρότητες που θυμίζουν άλλες εποχές, οι λιγότερο δημοφιλείς που απευθύνονται κυρίως σε πιο χαμηλά στρώματα «απλά μαραζώνουν». Πλέον, ο Έλληνας τουρίστας «υπολογίζει το κόστος των διοδίων, της βενζίνης και του φαγητού εκτός του ξενοδοχείου» λένε οι φορείς της αγοράς.
Οι φετινές γιορτές δεν είναι το ίδιο γενναιόδωρες για όλους τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Έτσι ενώ οι πιο παραδοσιακοί, που σταθερά επιλέγουν οι ανώτερες εισοδηματικά τάξεις, βλέπουν πληρότητες που θυμίζουν άλλες εποχές, οι λιγότερο δημοφιλείς που απευθύνονται κυρίως σε πιο χαμηλά στρώματα «απλά μαραζώνουν». Αυτά τουλάχιστον είναι τα μέχρι τώρα συμπεράσματα φορέων της τουριστικής αγοράς.
Ειδικότερα, σε εορταστικούς ρυθμούς κινούνται οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί της χώρας λίγες ώρες πριν την έλευση του νέου έτους, με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων (Hatta), Γιώργο Τελώνη να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τουριστική κίνηση κυμαίνεται σε καλά επίπεδα δεδομένων των συνθηκών.
Όπως τόνισε, το γεγονός ότι ο αργίες έπεσαν στη διάρκεια καθημερινών ημερών βοήθησε τους χειμερινούς προορισμούς να πετύχουν σημαντικές πληρότητες, καθώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για εορταστική απόδραση.
Στον αντίποδα, ο ξενοδόχος και μέλος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Αγγελόπουλος εστιάζει στην εικόνα των τουριστικών προορισμών που δεν είναι στην πρώτη γραμμή των επιλογών του Ελληνα, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης.
Οπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα παραδοσιακά χειμερινά θέρετρα θα σημειώσουν καλές πληρότητες, αφού εκεί καταλύει ο κόσμος που έχει πληγεί λιγότερο από τα οικονομικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή προορισμοί λιγότερο δημοφιλείς απλά θα μαραζώνουν.
Προς επίρρωση τούτου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εικόνα του προορισμού της Λακωνίας είναι απογοητευτική και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει το παρελθόν.
Ακόμα και η Μονεμβασιά που στο παρελθόν έσφυζε από Έλληνες, φέτος, τονίζει, η εικόνα της είναι υποτονική.
«Πλέον ο Έλληνας τουρίστας» αναφέρει ο κ. Πολλάλης «υπολογίζει το κόστος των διοδίων, της βενζίνης και του φαγητού εκτός του ξενοδοχείου».
Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση της Αθήνας τη φετινή εορταστική περίοδο, ο κ. Τελώνης κάνει λόγο για σημαντική κινητικότητα, η οποία μεταξύ άλλων έρχεται ως απόρροια της ύπαρξης εκδηλώσεων που δίνουν ώθηση στον προορισμό.
Για τον λόγο αυτό προτείνει την καθιέρωση πολιτιστικών δρώμενων καθ’όλη την περίοδο του έτους που θα αποτελούν πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών.