Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ενεργοποίηση των ποινών για τα χρέη προς το Δημόσιο μετά τις γιορτές

Η εφορία θα «αγριέψει» μετά από τις γιορτές καθώς από το Νοέμβριο παρατηρείται κάμψη των φορολογικών εσόδων ειδικά των εισπράξεων από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι νέες διατάξεις για τις ποινές για όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο.

Η εφορία θα «αγριέψει» μετά από τις γιορτές καθώς από το Νοέμβριο παρατηρείται κάμψη των φορολογικών εσόδων ειδικά των εισπράξεων από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά ένα δισ. ευρώ περίπου τα ληξιπρόθεσμα χρέη πρός το δημόσιο ενώ το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να καλύψει μέρος των απωλειών από την αυξημένη ροή εσόδων (τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις από ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών, απόδοση ΦΠΑ κλπ) μέχρι το τέλος του έτους.

Αμέσως μετά τις γιορτές θεωρείται βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν οι νέες διατάξεις και κυρίως η δυνατότητα που δίνεται στο δημόσιο για κατασχέσεις (μέρους καταθέσεων, ακόμη και μισθών) χωρίς προειδοποίηση.

Οι νέες ποινές για φοροφυγάδες αλλά και για όσους δεν πληρώνουν στην ώρα τους την εφορία περιλαμβάνονται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου τις επόμενες ημέρες να εισπράξει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας, τη δόση για το χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και φυσικά την τελευταία δόση για το φόρο εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών θεσμοθέτησε με τροπολογία το καθεστώς των αποδείξεων που θα ισχύσει σε λίγες ημέρες με τον ερχομό του 2014 ενώ ο νέος νόμος που ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Πρόστιμο 10% στο φόρο εισοδήματος – ακινήτων αν καθυστερήσει η πληρωμή του για 6 μήνες. Αν ο φόρος δεν πληρωθεί μέσα σε 1 έτος το πρόστιμο αυξάνεται σε 20% και σε 2 έτη σε 30%. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μετά τις αντιδράσεις έκανε δεκτό να επιβάλλεται το πρόστιμο 10% όχι 2 μήνες μετά την πάροδο από την προθεσμία πληρωμής της οφειλής που αναφερόταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου αλλά 6 μήνες. Ομως, ο οφειλέτης εκτός του προστίμου 10%, 20% ή 30% θα επιβαρύνεται και με τόκους οι οποίοι τελικα θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και όχι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων που ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός.

2. Χωρία καμία προειδοποίηση θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, ενοικίων για οφειλές στο Δημόσιο. Η εφορία θα στέλνει προειδοποιητική επιστολή μόνο για κατασχέσεις ακινήτων.

3. Επίσης, όποιος δεν πληρώσει τα χρέη του στην εφορία, μετά την πάροδο τριών μηνών θα του κοινοποιείται κατάσχεση και μετά από 1 έτος θα γίνεται πλειστηριασμός. Για να μην επιβληθεί πρόστιμο: Θα πρέπει ο οφειλέτης να μπει σε ρύθμιση χρεών.

Στο νόμο ορίζεται ρητά κατηγορηματικά ότι δεν γίνεται καμία εξαίρεση για πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας για χρέη σε Δήμους, Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024