Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διχάζει η υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ιταλία

Διχάζει η υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ιταλία

Να προωθήσει νόμο που θα χορηγεί την ιταλική υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ιταλία δεσμεύεται η αρμόδια για την ενσωμάτωση των μεταναστών υπουργός Σεσίλ Κιέντζ. «Θα πιέσω για την έγκριση της μεταρρύθμισης τους πρώτους μήνες του 2014» αναφέρει, όμως το ζήτημα προκαλεί έντονη πολεμική στην πολιτική σκηνή και ενδέχεται να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση εξαιτίας της κάθετης άρνησης της κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο.

Να προωθήσει νόμο που θα χορηγεί την ιταλική υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ιταλία δεσμεύεται η αρμόδια για την ενσωμάτωση των μεταναστών υπουργός Σεσίλ Κιέντζ, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που εκφράζονται ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση.

«Δεν έχουμε σταματήσει και ο ρόλος μου την περίοδο αυτή είναι αποφασιστικός: να πιέσω για την έγκριση της μεταρρύθμισης τους πρώτους μήνες του 2014» ανέφερε η Κιέντζ συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ένωση ανταποκριτών ξένου Τύπου στη Ρώμη.

Μέχρι σήμερα αυτή είναι η σαφέστερη δέσμευση από μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού που εμφανίζεται βαθιά διχασμένη στο θέμα αυτό.

Η αλλαγή του νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας στους ξένους είναι βασικός στόχος για τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Όμως ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, το συντηρητικό κόμμα του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο διαφωνεί κατηγορηματικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η απόφαση της Κιέντζ να πιέσει για την μεταρρύθμιση ενδέχεται κατά συνέπεια να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σήμερα στην Ιταλία, την υπηκοότητα αποκτούν όλα τα παιδιά που έχουν τουλάχιστον έναν γονέα Ιταλό. Η Κιέντζ όμως θέλει να δίνεται η υπηκοότητα σε όλους όσοι γεννιούνται στη χώρα, ανεξαρτήτως της υπηκοότητας των γονέων τους.

Αντίθετα με την ιδέα είναι επίσης το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Σεσίλ Κιέντζ, η οποία γεννήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και είναι η πρώτη μαύρη υπουργός της Ιταλίας, έχει δεχτεί σωρεία ρατσιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, με τη Λέγκα του Βορρά να ξεσηκώνει κατακραυγή τον περασμένο Ιούνιο συγκρίνοντάς την με «ουρακοτάγκο».

Ερωτηθείσα για τις επιθέσεις σε βάρος της και σε βάρος της υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά —που είναι επίσης μαύρη και οι πολιτικοί αντίπαλοί της την αποκαλούν «μαϊμού- η Κιέντζ είπε ότι ο ρατσισμός στην Ευρώπη «πιθανότατα εντάθηκε ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης».

Επισήμανε όμως ταυτόχρονα ότι δεν προπαγανδίζονται επαρκώς «οι αληθινές ευρωπαϊκές αξίες» με συνέπεια οι νέοι να μην τις γνωρίζουν και να είναι ευάλωτοι στη ρατσιστική ιδεολογία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024