Δημόσια πρόσκληση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μεγάλες εταιρείες της Κορέας να εκμεταλλευτούν το ευρύ φάσμα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπούλιας απηύθυνε την πρόσκληση από το βήμα του οικονομικού φόρουμ επιχειρηματιών της Κορέας και της Ελλάδας, στη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Την επανέλαβε μετά από τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κορέας, Παρκ Γκεούν Χιέ.

Στην αντιφώνησή του προς την Παρκ Γκεούν Χιέ, κατά την διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Σεούλ, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι στις δύσκολες στιγμές, η Ελλάδα ήταν πάντοτε αλληλέγγυα με την Κορέα και πρόσθεσε με έμφαση: «Λυπούμαι να το πω, η επενδυτική παρουσία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων χαμηλές. Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας ενισχύεται από τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και έχουν αναδείξει ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες».

Ο Κ.Παπούλιας τόνισε ότι αναμένει την έμπρακτη ανταπόκριση της Κορέας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την Ομοσπονδία Κορεατικής Βιομηχανίας (FKI) θα δώσουν μια νέα ώθηση ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθούν οι Κορεάτες τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα.

«Η άρρηκτη σχέση που έχει δημιουργηθεί στη ναυτιλία, προσφέρει νέες ευκαιρίες αμοιβαίων επενδύσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Γνωρίζετε ότι τα λιμάνια έχουν πλέον έναν πολύ ευρύτερο ρόλο από αυτόν που είχαν παραδοσιακά. Λειτουργούν ως κέντρα διανομής και διοικητικής μέριμνας, παρέχοντας υπηρεσίες σε ολόκληρη την μεταφορική αλυσίδα. Ήδη, το λιμάνι του Πειραιά έχει εξελιχθεί στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι της Ευρώπης, με ραγδαία εξέλιξη σε υπηρεσίες διεθνούς διακίνησης, μεταφόρτωσης και διέλευσης προς τις ευρωπαϊκές αγορές» είπε νωρίτερα από το βήμα του οικονομικού φόρουμ.

Και πρόσθεσε ότι «κόμβους διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επενδυτών. Οι εξελίξεις αυτές σάς προσφέρουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξετε την Ελλάδα για τη μεταφορά, διανομή αλλά και για την τελική συναρμολόγηση προϊόντων σας».

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε τη ναυτιλιακή και ναυπηγική συνεργασία των ελλήνων εφοπλιστών με την Κορέα. Επισήμανε, επίσης, τη στενή συνεργασία των δύο χωρών για τη μεταφορά, αποθήκευση και διανομή υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, που θα μπορούσε να συνεισφέρει στη γενικότερη ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και τη νοτιανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη πρόσκληση έκανε ο κ. Παπούλιας στους Κορεάτες να επισκεφθούν την Ελλάδα, ενισχύοντας τον τουρισμό. «Η τουριστική ροή ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία της Κορέας είναι πάρα πολύ χαμηλή. Οφείλεται βέβαια και στην έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. Μία από τις προτεραιότητές μας, λοιπόν, η οποία θα εμπεδώσει και τη φιλική μας σχέση, θα είναι να πολλαπλασιάσουμε τους αριθμούς, ώστε να αντανακλούν το άριστο επίπεδο των σχέσεών μας» είπε.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νότια Κορέα ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης με κατάθεση στεφάνου στο εθνικό Κοιμητήριο της Σεούλ και λίγο αργότερα συναντήθηκε με την πρόεδρο της Κορεατικής Εθνοσυνέλευσης Κανγκ Τσανγκ Χέε.

Την ενημέρωσε για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. «Είναι μια κρίση ευρωπαϊκή και, ιδιαίτερα, κρίση των χωρών της νότιας Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός έδωσε μια μεγάλη μάχη για να ξεπεράσει αυτή την κρίση, με μεγάλες θυσίες. Εχθροί και φίλοι ομολογούν ότι τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή δεν πέτυχε καμία από τις χώρες που περνούσαν κρίση, αλλά αυτό το πλήρωσαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα της κοινωνίας της Ελλάδας».

Την Τετάρτη, ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στην αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότιο από τη Βόρειο Κορέα, επί του 38ου παράλληλου, όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί μετά την πρόσφατη ένταση στην περιοχή ενώ, πριν αναχωρήσει, θα καταθέσει στεφάνι στο κενοτάφιο των Ελλήνων πεσόντων στον κορεατικό πόλεμο, στη περιοχή Ίντσεον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ