Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μόνο τα προσχήματα σώζονται στο Βίλνιους μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας

Μόνο τα προσχήματα σώζονται στο Βίλνιους μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας

Πολικό είναι το κλίμα στις συναντήσεις στο Βίλνιους μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγεσιών και του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς: Στη σύνοδο για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, το ναυάγιο της συμφωνίας σύνδεσης Κιέβου με την ΕΕ επισημοποιείται, ενώ οι «28» περιορίζεται στο ότι η συμφωνία παραμένει ανοικτή. Ο Γιανούκοβιτς φέρεται, χωρίς να συζητά για την συμφωνία, να πρότεινε τριμερείς συνομιλίες Βρυξελλών-Μόσχας-Κιέβου, κάτι που οι «28» απέρριψαν χωρίς δέσμευση για την υπογραφή της συμφωνίας.

Πολικό είναι το κλίμα στις συναντήσεις στο Βίλνιους μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγεσιών και του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς: Στη σύνοδο για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, το ναυάγιο της συμφωνίας σύνδεσης Κιέβου με την ΕΕ επισημοποιείται, ενώ οι «28» περιορίζεται στο ότι η συμφωνία παραμένει ανοικτή.

Ο Γιανούκοβιτς φέρεται, χωρίς να συζητά για την συμφωνία, να πρότεινε τριμερείς συνομιλίες Βρυξελλών-Μόσχας-Κιέβου, κάτι που οι «28» απέρριψαν χωρίς δέσμευση για την υπογραφή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Γιανούκοβιτς παρουσίασε στις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους ηγέτες τα οικονομικά προβλήματα του Κιέβου και την πίεση που υφίσταται, προτείνοντας τις τριμερείς διαβουλεύσεις.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε και τη συνδρομή των Βρυξελλών στην προσπάθεια για άμβλυνση των όρων πιθανού δανείου από το ΔΝΤ στο Κιέβο.

Η ΕΕ απέρριψε τις διαβουλεύσεις με Ρωσία και Ουκρανία, λέγοντας πως ο Γιανούκοβιτς έπρεπε πρώτα να δεσμευτεί για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης: «Έπρεπε να κάνει αυτό το άλμα πίστης, για το οποίο δεν ήταν διατεθειμένος» ανέφερε η διπλωματική πηγή».

Η ίδια η ΕΕ θεωρεί ότι η συμφωνία παραμένει έτοιμη για υπογραφή, αλλά δεν πιστεύει πως στην παρούσα φάση έχει πιθανότητες να υπογραφεί. Όπως ανέφερε ενδεικτικά η Άνγκελα Μέρκελ, «η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχθεί την Ουκρανία ως συνδεδεμένο μέλος, να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης» τόνισε όμως ότι «δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα το πετύχουμε αυτή τη φορά, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024