Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς άρση του αδιεξόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προς άρση του αδιεξόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Προς επίλυση βαίνει η κρίση στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έκρινε θετική την πρόταση «πέντε σημείων» που κατέθεσε ο Κ.Αρβανιτόπουλος. Τα μέλη της Συγκλήτου εκφράζουν την πρόθεσή τους να ανοίξει το ίδρυμα. «Καλοδεχούμενη η απόφαση της Συγκλήτου» λέει τo υπουργείο και τονίζει ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, εάν αρχίσουν σήμερα τα μαθήματα. Συνάντηση με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων θα έχει αύριο, Τρίτη ο Κ.Αρβανιτόπουλος. Προς νέα απεργία προσανατολίζονται οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προς επίλυση βαίνει η κρίση στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έκρινε μετά από συνεδρίασή της θετική την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με την πρόταση των «πέντε σημείων» που κατέθεσε.

Τα μέλη της Συγκλήτου, μάλιστα, εκφράζουν την πρόθεση τους να ανοίξει το ίδρυμα. To υπουργείο, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο, εάν το πανεπιστήμιο ανοίξει σήμερα.

«Είναι καλοδεχούμενη η απόφαση της Συγκλήτου που επιβεβαιώνει την πρόταση του υπουργού για την αναδιάρθρωση και συμβάλλει στο άνοιγμα του Πανεπιστημίου. Προχωράμε στην υλοποίηση για τη αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού των ΑΕΙ, μετά τη διαθεσιμότητα. Εφ’ όσον αρχίσουν σήμερα τα μαθήματα, το εξάμηνο δεν θα χαθεί» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου της Αθήνας έκαναν μια πρώτη συνάντηση το μεσημέρι της Δευτέρας, αλλά η γενική τους συνέλευση θα λάβει τελικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας τους την Τρίτη. Οι υπάλληλοι έχουν εισηγηθεί στην ομοσπονδία τους νέα τριήμερη απεργία για Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Γενική συνέλευση πραγματοποιούν την Τρίτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν τη στάση τους όσον αφορά τις κινητοποιήσεις.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, έχουν κηρύξει απεργία για σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη.

Συνάντηση Αρβανιτόπουλου με αντιπροσωπεία πρυτάνεων

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε αίτημα του προεδρεύοντος της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλου, για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος στο Βήμα, «η συζήτηση με τον υπουργό Παιδείας άνοιξε και αυτό είναι πολύ θετικό. Θα καταθέσουμε και οι δύο τις προτάσεις μας».

«Η σημερινή απόφαση της Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία σημαντική και υπεύθυνη απόφαση, για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου» δηλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος μετά το πέρας των συναντήσεων.

Ο υπουργός Παιδείας στη συνέχεια έδωσε το στίγμα της προσπάθειας που γίνεται: «Aπό κοινού με τις πρυτανικές αρχές και των οκτώ ιδρυμάτων, αλλά και τους διοικητικούς υπαλλήλους, ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων και την άμβλυνση των συνεπειών από το μέτρο της διαθεσιμότητας».

«Με την άμεση έναρξη των μαθημάτων το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ» κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Τι αποφάσισε η Σύγκλητος

Η Σύγκλητος επανέλαβε τη σταθερή της θέση να επαναλειτουργήσει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ ζητεί:

  • Επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του προκειμένου να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.
  • Ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, με άμεση Υπουργική Απόφαση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
  • Αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου
  • Διευθέτηση του ζητήματος των διοικητικών υπαλλήλων που κατέχουν τα σχετικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις της κατηγορίας Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ).
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Οργανισμού του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας
  • Μέριμνα της Συγκλήτου, ώστε έως την τελική διευθέτηση του θέματος των διαθεσιμοτήτων, να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), από κονδύλια τα οποία θα διεκδικήσει το Πανεπιστήμιο από το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ.Αρβανιτόπουλος είχε συνάντηση νωρίτερα με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο. Ο πρύτανης του ΑΠΘ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024