«Πεδίο μάχης» η Ρώμη κατά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Ρώμης με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση κορυφής των Ενρίκο Λέτα και Φρανσουά Ολάντ, ενώ στο στόχαστρο μπήκαν και τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι διαδηλωτές «υποδέχτηκαν» με οργή τον Ολάντ εξαιτίας των σχεδίων κατασκευής της υπερταχείας Λυών-Τορίνο. Οι πολέμιοι της σιδηροδρομικής σύνδεσης προτάσσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες και το γεγονός ότι η Ιταλία θα δαπανήσει δισ. ευρώ στο έργο αντί να στηρίξει τους πολίτες της εν μέσω της κρίσης.
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Ρώμης με καπνογόνα, κροτίδες, αποκλεισμούς δρόμων και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Οι διαδηλωτές «υποδέχτηκαν» με οργή τον Φρανσουά Ολάντ εξαιτίας των σχεδίων κατασκευής της υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη γαλλική πόλη Λυών με το Τορίνο της βόρειας Ιταλίας.
Οι πολέμιοι της σιδηροδρομικής σύνδεσης προτάσσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου, καθώς και το γεγονός ότι η Ιταλία θα δαπανήσει δισ. ευρώ στο έργο αντί να διαθέσει τα κονδύλια για να στηρίξει τις οικογένειες που πασχίζουν να επιβιώσουν στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Το κίνημα ακτιβιστών «No Tav» έχει διογκωθεί σταδιακά και ενσωματώνει πολλές διαφορετικές οργανώσεις και κινήματα που αντιδρούν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, από αναρχικούς μέχρι καθολικούς.
Στη συνάντηση, ωστόσο, των Ενρίκο Λέτα και Φρανσουά Ολάντ επαναβεβαιώθηκε πως για τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Γαλλίας η νέα σιδηροδρομική γραμμή «αποτελεί προτεραιότητα».
Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει επί μακρόν πως η υπερταχεία θα μειώσει σχεδόν στο ήμισυ το ταξίδι Μιλάνο-Παρίσι και αποτελεί ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της Ιταλίας και της υπόλοιπης ηπείρου.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη στην κεντρική πλατεία Campo dei Fiori όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθη διαδηλωτών. Αστυνομικοί με γκλομπ απώθησαν ομάδα συγκεντρωθέντων σε στενό δρόμο που οδηγεί μακριά από την πλατεία, και εκείνοι απάντησαν πετώντας μπουκάλια και κροτίδες στις δυνάμεις ασφαλείας.
Στις συμπλοκές τραυματίστηκε ένας νεαρός διαδηλωτής, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν και τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος από ομάδα διαδηλωτών που έριξε κροτίδες και φώναζε «έξω, έξω», λίγη ώρα αφότου η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι «επιβίωσε» πρότασης μομφής εναντίον της στη Βουλή.
Ευαγγελία Μπίφη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βρετανίδα καλλονή, η νέα σύντροφος του Λαμίν Γιαμάλ – Ποια είναι και με τι ασχολείται
- Μοσχάτο: 33χρονος εντοπίστηκε να οδηγεί με όπλο, σφαίρες, φωτοβολίδα ρέπλικα και 7.500 ευρώ
- Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαβάσει τις βαθύτερες σκέψεις μας
- Εικαστική εγκατάσταση στο Μπρούκλιν: Το Ισραήλ έχει κάνει τη Γάζα την πιο θανατηφόρα ζώνη για δημοσιογράφους
- Φοινικούντα: Ελεύθεροι χωρίς όρους οι δύο κατηγορούμενοι για υπόθαλψη εγκληματία – Ζητούν ξεχωριστή δίκη
- LIVE: Απόλλων Σμύρνης – Ολυμπιακός


