Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξανά στο τραπέζι Ιράν και Έξι, «δυνατή η συμφωνία» λέει η Τεχεράνη

Ξανά στο τραπέζι Ιράν και Έξι, «δυνατή η συμφωνία» λέει η Τεχεράνη

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Τεχεράνης ξεκινά στη Γενεύη, με τους «Έξι» να αναφέρουν ότι περιμένουν από το Ιράν να κάνει το πρώτο βήμα με κινήσεις για περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Ο ιρανός ΥΠΕΞ είπε πως η συμφωνία «είναι δυνατή, εάν όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν». Η διεθνής κοινότητα περιμένει από την Τεχεράνη να αναστείλει τις προσπάθειές της για εμπλουτισμό ουρανίου και να μειώσει τα αποθέματά της πριν προσφέρει ως αντάλλαγμα την -πολυπόθητη για το υπό πίεση Ιράν- χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Τεχεράνης ξεκινά στη Γενεύη, με τους «Έξι» να αναφέρουν ότι περιμένουν από το Ιράν να κάνει το πρώτο βήμα με κινήσεις για περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Η διεθνής κοινότητα περιμένει από την Τεχεράνη να αναστείλει τις προσπάθειές της για εμπλουτισμό ουρανίου και να μειώσει τα αποθέματά της πριν προσφέρει ως αντάλλαγμα την -πολυπόθητη για το υπό πίεση Ιράν- χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Το πρωί της Πέμπτης, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είπε πως η συμφωνία «είναι δυνατή, εάν όλοι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν».

«Περιμένουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις, είναι δυνατόν» είπε ο Ζαρίφ από τη Γενεύη μετά από πρωινό με την Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόσωπο των «Έξι».

Κατά τις υψηλόβαθμες συνομιλίες που την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι μεγάλες δυνάμεις στοχεύουν σε μία συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πρώτη φάση μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες και οι κυρώσεις που θα αρθούν θα μπορούν να επιβληθούν ξανά εάν το Ιράν δεν φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις του, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες.

Η φάση αυτή θα πρέπει να αφορά τα επίπεδα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, τα αποθέματα υλικού που έχει όπως και την διεθνή επίβλεψη, προσέθεσε ο ίδιος.

«Αυτό το πρώτο βήμα κατανόησης θα δώσει περαιτέρω χρόνο ώστε να μας προσφέρει το χρονικό περιθώριο που χρειαζόμαστε για να διαπραγματευτούμε μια περιεκτική, τελική συμφωνία που θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» κατέληξε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024