Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οριστική λήξη του αντάρτικου της M23 στην ΛΔ του Κονγκό

Οριστική λήξη του αντάρτικου της M23 στην ΛΔ του Κονγκό

Οι αντάρτες της M23 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ηττήθηκαν ή εκδιώχθηκαν οριστικά από τη χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, «κηρύσσοντας» τη λήξη του αντάρτικού. Σε ανακοίνωσή τους αργότερα, οι αντάρτες επιβεβαίωσαν ότι θα αφήσουν τα όπλα και θα επιδιώξουν πολιτική λύση. Η εξέλιξη έρχεται μετά την πρώτη επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη μάχη, οι οποίες νωρίτερα είχαν περιοριστεί σε υποστηρικτή δράση των κυβερνητικών δυνάμεων στα μετόπισθεν.

Οι αντάρτες της M23 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ηττήθηκαν ή εκδιώχθηκαν οριστικά από τη χώρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, «κηρύσσοντας» τη λήξη του αντάρτικού. Σε ανακοίνωσή τους αργότερα, οι αντάρτες επιβεβαίωσαν ότι θα αφήσουν τα όπλα και θα επιδιώξουν πολιτική λύση.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την πρώτη επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη μάχη, οι οποίες νωρίτερα είχαν περιοριστεί σε υποστηρικτή δράση των κυβερνητικών δυνάμεων στα μετόπισθεν.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε την Τρίτη πως και οι τελευταίες δυνάμεις της M23 στα ανατολικά της χώρας είτε παραδόθηκαν είτε διέφυγαν πέραν των συνόρων προς όλες τις κατευθύνσεις (και κυρίως προς τη Ρουάντα).

«Το Τσανζού και το Ρουνιόνι ανακαταλήφθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις περί τα μεσάνυχτα» είπε ο εκπρόσωπος, εξηγώντας πως «στρατιωτικά, αυτό τελείωσε».

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο αρχηγός της Μ23 Μπερτράν Μπισίμουα ανέφερε πως όλες οι δυνάμεις των ανταρτών «κλήθηκαν να ετοιμαστούν για αφοπλισμό και επανενσωμάτωση [στις κυβερνητικές δυνάμεις] με όρους που θα συμφωνηθούν» με την κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό. Θα επιδιωχθεί πολιτική λύση, είπε ο Μπισίμουα.

Στις πρώτες τους αναφορές, οι κυβερνητικοί στρατιωτικοί διοικητές ήταν πιο επιφυλακτικοί. Ο στρατηγός Λουσιάν Μπαουμά είχε πει, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, πως δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει την αναφορά. Δεύτερος ανώτατος αξιωματικός είχε επίσης αποφύγει να μιλήσει για νίκη, αλλά είπε πως οι αντάρτες «εξαφανίστηκαν».

Τη Δευτέρα, οι δυνάμεις του ΟΗΕ προχώρησαν για πρώτη φορά σε ενεργή υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων στη μάχη (τις οποίες μέχρι πρότινος υποστήριζαν σε επίπεδο πληροφοριών και σχεδιασμό).

Το αντάρτικο της Μ23 διαρκούσε ενάμιση και πλέον χρόνο, και στο απόγειο της δύναμής τους οι αντάρτες έφτασαν να ελέγχουν την πόλη Γκόμα και να απειλούν ακόμη και την πρωτεύουσα.

Η Μ23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου») αποτελείται από αντάρτες Τούτσι που είχαν ενσωματωθεί στις τακτικές δυνάμεις με την ειρηνευτική συμφωνία του 2009 αλλά αργότερα αποσχίστηκαν. Η Κινσάσα κατηγορούσε τις γειτονικές Ουγκάντα και Ρουάντα για υποστήριξη στην Μ23.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024