Εξέταση αίματος συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση του μεταστατικού μελανώματος
Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των ασθενών με καρκίνο του δέρματος που έχει πιθανότητα να δώσει μεταστάσεις, σύμφωνα με παρουσίαση μελέτης στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, της Μ. Βρετανίας, στο Λίβερπουλ.
Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των ασθενών με καρκίνο του δέρματος που έχει πιθανότητα να δώσει μεταστάσεις, σύμφωνα με παρουσίαση μελέτης στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, της Μ. Βρετανίας, στο Λίβερπουλ.
Το μελάνωμα, η επιθετικότερη μορφή του καρκίνου του δέρματος είναι δύσκολο τόσο να εντοπιστεί όσο και να αντιμετωπιστεί όταν πια έχει δώσει μεταστάσεις και σε άλλα όργανα του σώματος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάντι υποστηρίζουν ότι βασικό ρόλο στην ορθή διάγνωση παίζουν τα επίπεδα του γονιδίου TFP12 στο DNA, στο αίμα του ανθρώπου.
«Με τη χρήση μιας αιματολογικής εξέτασης μπορούμε να δημιουργήσουμε τη βάση για έναν απλό και αξιόπιστο τρόπο διάγνωσης του πόσο προχωρημένη είναι η νόσος, καθώς και των πρώιμων συμπτωμάτων της και της μεταστατικότητάς της», εξηγεί ο Δρ Τιμ Κρουκ, επικεφαλής των ερευνητών.
Η αιματολογική εξέταση αναμένεται να δώσει σε γιατρούς και ασθενείς σημαντικές πληροφορίες που προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες τεκμηριώνουν ότι οι θεραπείες είναι αποτελεσματικότερες στα αρχικά στάδια του καρκίνου του δέρματος.
Αν λοιπόν καταστεί εφικτός ο πρώιμος εντοπισμός των ασθενών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, τότε μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η πιθανότητα ίασης.
Η καθηγήτρια Σαρλοτ Μπρόμπι, δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντάντι προσθέτει ότι «η χρήση των αιματολογικών εξετάσεων στη μελέτη του DNA είναι ένας απλός τρόπος να μάθουμε περισσότερα για το τι συμβαίνει κάτω από το δέρμα μας. Η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων φαίνεται να επηρεάζει το πότε, που και γιατί εξαπλώνεται το μελάνωμα».
Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να αναπτύξουν μια ομάδα όμοιων βιοδεικτών που θα συμβάλλουν στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται επιπρόσθετη θεραπεία για την αντιμετώπιση του μελανώματος.
Εξάλλου, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ντάντι έχει ήδη εντοπίσει έναν πιθανό βιοδείκτη, τον NT5E, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με την εξάπλωση του επιθετικού μελανώματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα αναστέλλουν την εξάπλωση του μελανώματος στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και άλλα όργανα του σώματος.
health.in.gr
- Πρωτοποριακή έρευνα δίνει ελπίδες για θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης – Τι είναι ο υποδοχέας TLR5
- Συναγερμός στα Χανιά: Εξαφανίστηκε 75χρονη με άνοια πηγαίνοντας προς την εκκλησία
- Ανασφάλιστα οχήματα: Με τεχνητή νοημοσύνη η εξέταση των ενστάσεων – Πώς ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες
- Ελλάδα-Ουγγαρία 15-14: Έπος της Ελλάδας στο World Cup, πρώτο χρυσό μετάλλιο στο πόλο
- «Η Ρεάλ Μαδρίτης τα βρήκε με τον Ντιομαντέ και θα συζητήσει με τη Λειψία» (pic)
- Μητσοτάκης για την ένταξη του Ολύμπου στην UNESCO: «Από σήμερα γίνεται βουνό ολόκληρης της ανθρωπότητας»
- Μπάρμπαρα Ρούμπιν – Η έφηβη σκηνοθέτις που ένωσε τους Άντι Γουόρχολ, Άλεν Γκίνσμπεργκ και Μπομπ Ντίλαν
- Μεγάλες στιγμές για τον Tσιμίκα που έπαιξε ως αρχηγός της Λίβερπουλ στο φιλικό με τη Σάντερλαντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442