Οκτώ ταινίες κάνουν αυτή την εβδομάδα πρεμιέρα στις αίθουσες, την ώρα που σε εξέλιξη θα βρίσκονται τόσο το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όσο και το Φεστιβάλ Δράμας που κατεβαίνει στην Αθήνα. Ξεχωρίζει η εξαιρετική Ζωή της Αντέλ, μία ταινία σημαντική τόσο για το θέμα της όσο και για τον τρόπο που το αντιμετωπίζει ο Αμπντελαντίφ Κεσίς.

Η Ζωή της Αντέλ

Ο χαρακτηρισμός «αριστούργημα», σίγουρα δεν είναι υπερβολικός. Ο Αμπτελαντίφ Κεσίς δικαίως κέρδισε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα με την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Ο σκηνοθέτης προσεγγίσει το θέμα του με τρόπο καθημερινό: θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε ερωτική ιστορία. Ο σκηνοθέτης ακολουθεί ασφυκτικά με την κάμερά του τις δύο ηρωίδες του: και οι δύο δίνουν πολύ καλές ερμηνείες, η Αντέλ Εξαρχόπουλος, όμως, είναι μία πραγματική αποκάλυψη. Δεν προσπαθεί να είναι όμορφη και όμως είναι με εκείνον τον ιδιαίτερο τρόπο που είναι κάθε άνθρωπος που βιώνει έντονα συναισθήματα.

Σκηνοθεσία: Αμπντελαντίφ Κεσίς
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Λέα Σεϊντού

Kon-Tiki

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Όσοι το έχουν δει μιλούν για μία ταινία που σε επίπεδο παραγωγής δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από το Χόλιγουντ. Αφηγείται την ιστορία του Νορβηγού εξερευνητή, Θορ Χέγιερνταλ, ο οποίος με πέντε ακόμα άνδρες αποφασίζουν να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό με μία σχεδία το 1947.

Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Ρένινγκ, Έσπεν Σάντμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Παλ Σβέρε Χάγκεν, Άντερς Μπαάσμο Κρίστιανσεν

Τα Βέλη του Έρωτα

Ο νεαρός Τζέσι επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο όπου φοίτησε. Εκεί γνωρίζει μια 19χρονη κοπέλα και ξεκινά μαζί της μια φιλική σχέση. Ανεξάρτητη κομεντί του Τζος Ράντνορ με τον ίδιο σε ρόλο σκηνοθέτη, σεναριογράφου, παραγωγού και πρωταγωνιστή.

Σκηνοθεσία: Τζος Ράντνορ
Πρωταγωνιστούν: Τζος Ράντνορ, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Ζακ Έφρον

Machete: Η Επιστροφή

Ο Ματσέτε επιστρέφει με μια ειδική αποστολή: ο πρόεδρος των ΗΠΑ του αναθέτει να μεταβεί στο Μεξικό και να εξολοθρεύσει έναν παρανοϊκό που απειλεί την Ουάσινγκτον με επίθεση. Περισσότερο γνωστή για την παρουσία της Lady Gaga, ενώ δεν φαίνεται να την ενδιαφέρει ιδιαίτερα το σενάριο.

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ
Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Τρέχο, Μελ Γκίμπσον, Άμπερ Χερντ, Τζέσικα Άλμπα, Lady Gaga

Σχέδιο Απόδρασης

Μία από αυτές τις ταινίες που φτιάχτηκαν απλά και μόνο για να βλέπεις τους πρώην ήρωες ταινιών δράσης να προσπαθούν να θυμηθούν τις παλιές τους δόξες: ο λόγος για τον Σιλβέστερ Σταλόνε και τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Όσο για την υπόθεση, ένας άνδρας θα βρεθεί φυλακισμένος σε φυλακή που έχει ο ίδιος σχεδιάσει. Θα προσπαθήσει με τη βοήθεια του συγκρατούμενού του να αποδράσει.

Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάφστρομ
Πρωταγωνιστούν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ

Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 2

Η ταινία ξεκινάει μετά το τέλος της πρώτης ταινίας (Insidious). Η Ρενέ ανακαλύπτει το πτώμα ενός δολοφονημένου μέντιουμ, της Ελίζ. Ο σύζυγός της θεωρείται ο κύριος ύποπτος. Μέσα σε όλα αυτά μπλέκονται και άλλα μέντιουμ, βοηθοί της Ελίζ.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν
Πρωταγωνιστούν: Πάτρικ Γουίλσον, Ρόουζ Μπερν, Μπάρμπαρα Χέρσεϊ

Οι μάγοι της μπάλας

Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής μαζεύει ξανά όλους τους παλιούς συμπαίκτες του ώστε να οργανώσει έναν αγώνα με μοναδικό σκοπό να μαζέψει χρήματα.

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Νταχάν
Πρωταγωνιστούν: Χοσέ Γκαρσία, Γκαντ Ελμαλέ, Ζαν Πιέρ Μαριέλ

Σε επανέκδοση προβάλλεται η σοβιετική ταινία Παιδαγωγικό ποίημα των Αλεξέι Μασλιούκοφ και Μετσισλάβα Μαγιεβσκάγια.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ