Τον πρέσβη των ΗΠΑ καλεί το Βερολίνο για τα «αυτιά» της NSA στη Μέρκελ
Αντιδράσεις στο Βερολίνο προκαλούν οι ανησυχίες πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ενδεχομένως παρακολουθούσαν το κινητό της καγκελαρίου: Ο πρέσβης των ΗΠΑ κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μία εξαιρετικά σπάνια κίνηση, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «απαράδεκτη» συμπεριφορά, εάν ευσταθούν οι αναφορές. Οι Σοσιαλδημοκράτες μάλιστα αφήνουν αιχμές ακόμη και για την τύχη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Tο ζήτημα της NSA θα συζητήσουν Μέρκελ-Ολάντ στη Σύνοδο.
Αντιδράσεις στη γερμανική κυβέρνηση προκαλούν οι ανησυχίες πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ενδεχομένως παρακολουθούσαν το κινητό της καγκελαρίου: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «απαράδεκτη» συμπεριφορά, εάν ευσταθούν οι αναφορές.
O υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε στο υπουργείο τον αμερικανικό πρέσβη στη Γερμανία, Τζον Έμερσον.
Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια κίνηση από το Βερολίνο απέναντι στην Ουάσινγκτον -ενώ μάλιστα οι Σοσιαλδημοκράτες αφήνουν αιχμές ακόμη και για την τύχη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και ΗΠΑ.
Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αναφορές για τις δραστηριότητες της NSA στη Γαλλία, συγκλίνουσες αναφορές των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν πως Μέρκελ και Ολάντ θα εξετάσουν το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά την Πέμπτη.
- Ομπάμα προς Μέρκελ: «Δεν παρακολουθούμε το κινητό σας»
- Αναστολή συμφωνίας ανταλλαγής δεδομένων με τις ΗΠΑ ζητά η Ευρωβουλή
- Γάλλοι διπλωμάτες «θύματα κατασκοπείας από την NSA»
Νωρίτερα, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει διευκρινίσεις από τον Ομπάμα μετά από αναφορές για πιθανή παρακολούθηση του κινητού της από τις αμερικανικές υπηρεσίες, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του αμερικανού προέδρου πως «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου».
Από το πρωί της Πέμπτης, το ζήτημα έχει προκαλέσει οργή σε όλα τα κόμματα στο Βερολίνο. O υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι «εάν έχει βάση αυτό που λέγεται, τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα». Οι ΗΠΑ είναι στενοί σύμμαχοι, ανέφερε ο υπουργός, «αλλά δεν γίνεται έτσι».
Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο Τόμας Όπερμαν έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή αθέτηση εμπιστοσύνης, εάν ευσταθεί» λέγοντας πως το ζήτημα πρέπει να «διαλευκανθεί πλήρως και αμέσως».
Ο αρχηγός του SPD (το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες για συγκυβέρνηση με την Μέρκελ) έφτασε μάλιστα στο σημείο να αφήσει αιχμές ακόμη και για την τύχη της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ και ΗΠΑ. «Δυσκολεύομαι να φανταστώ τέτοια συμφωνία, εάν οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Κριτική άσκησε και ο αρχηγός του κόμματος της Αριστεράς (Linke), λέγοντας πως «οι ΗΠΑ δεν είναι μία δύναμη, στην οποία ανήκει όλος ο κόσμος» και σημειώνοντας πως «περιμένω εκτός από διαμαρτυρία και σοβαρή αντίδραση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυστραλία: Οι αρχές καλούν χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιών
- Κοινωνική έρευνα και Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ολυμπιακός: Έχουν απομείνει λιγότερα από 800 εισιτήρια – Πάει για sold out και το ματς με τον ΟΦΗ
- Γιατί ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο ο Πάντερ στους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα
- Θεσσαλονίκη: Τον ξυλοκόπησε στη μέση του δρόμου για να αποσύρει μήνυση εις βάρος του – Ο δράστης συνελήφθη
- Κακοκαιρία Byron: Πλημμυρισμένοι δρόμοι και διακοπές κυκλοφορίας σε Πιερία, Χαλκιδική και Ημαθία
