Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντός των ημερών η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα σκάφη αναψυχής

Εντός των ημερών η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα σκάφη αναψυχής

Αισιόδοξοι ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί τελικά, μετά από ατέλειωτα μπρος-πίσω, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» εμφανίζονται στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Αισιόδοξοι ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί τελικά, μετά από ατέλειωτα μπρος-πίσω, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» εμφανίζονται στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Πρόκειται για το «στοιχειωμένο», όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί, νομοσχέδιο που έχουν συν-επεξεργαστεί επανειλημμένως τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, καθώς κάθε φορά που έφτανε ένα βήμα πριν από τη συζήτησή του στη Βουλή, προέκυπταν αλλαγές, στην εντελώς αντίθετη μάλιστα κατεύθυνση, και η διαδικασία «πάγωνε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης υπήρξε πολύωρη σύσκεψη αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Ναυτιλίας, παρουσία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όπου το νομοσχέδιο αναλύθηκε για μια ακόμη φορά άρθρο προς άρθρο και μπήκαν οι τελευταίες «πινελιές».

Από το καινούριο νομοσχέδιο, πάντως, απουσιάζουν οι κρίσιμες διατάξεις για το τέλος παραμονής και πλόων των σκαφών αναψυχής, οι οποίες αποφασίστηκε να προσδιοριστούν με ξεχωριστό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτό θα προβλέπεται για τα σκάφη από 8-10 μέτρα να καταβάλλεται ένα εφάπαξ ποσό, για σκάφη από 10-12 μέτρα ένα προσαυξημένο ποσό και από τα 12 μέτρα και άνω θα γίνεται η φορολόγηση από το πρώτο μέτρο.

Δύο γραμμές για το τέλος

Το θέμα της φορολόγησης των «σκαφάτων», πάντως, αποτελεί διαχρονικά «αγκάθι» για την κυβέρνηση, καθώς και πριν από περίπου ένα χρόνο ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, αναγκάστηκε να αποσύρει την τροπολογία για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, ύστερα από αντιδράσεις βουλευτών.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε σημείο τριβής και δεν προχωρούσε, καθώς υπήρχε διαφορετική αντίληψη γι’ αυτό από τους υπουργούς Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης θεωρούσε πως η δική του θέση, κατά της επιβολής του τέλους, είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού στόχευε στην προσέλκυση περισσότερων σκαφών στην ελληνική σημαία, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών η προτεραιότητα ήταν και παραμένει η είσπραξη περισσότερων φόρων από περισσότερες πηγές.

Ηλεκτρονικά οι διαδικασίες

Με το παρόν νομοσχέδιο, πάντως, το υπουργείο Ναυτιλίας στοχεύει να γίνονται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη διευκόλυνση των πολιτών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Όπως λένε συνεργάτες του Μ. Βαρβιτσιώτη, σκοπός είναι η τεχνολογία και η ευελιξία να αντικαταστήσουν τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας που υπάρχει σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024