Εξ αποστάσεως καταγραφή των καρδιακών παλμών και της αναπνοής μπορούν πλέον να κάνουν οι γιατροί σε ασθενείς, συνδυάζοντας μια βιντεοκάμερα με εξελιγμένο λογισμικό, όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS ONE.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου «Regent» της Τζόρτζια των ΗΠΑ και του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου «BanΝa» της Κίνας, με επικεφαλής τον Δρ Τζόε Τσιέν, ελπίζουν ότι η νέα αυτή μέθοδος μέτρησης των ζωτικών λειτουργιών του ανθρώπου, με ποσοστό λάθους μόνο 1% έως 3%, θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στην τηλε-ιατρική, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας την έγκαιρη διάγνωση ενός εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Ο σφυγμός της καρδιάς και ο ρυθμός της αναπνοής μας δείχνει προφανώς πολλά πράγματα για την κατάσταση ενός ανθρώπου. Κανονικά, το ιατρικό προσωπικό πρέπει να έρθει σε σωματική επαφή με ένα ασθενή για να μετρήσει αυτούς τους δείκτες. Όμως οι αλγόριθμοι που αναπτύξαμε, μας δίνουν τη δυνατότητα γρήγορα και με ακρίβεια να μεταφράζουμε, για παράδειγμα, μια αδιόρατη κίνηση του δέρματος σε συνδυασμό με την αναπνοή, σε μια ακριβή μέτρηση του ρυθμού με τον οποίο κάποιος αναπνέει», εξηγεί ο Δρ Τσιεν.

Οι αλγόριθμοι αρχικά αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ερευνών για την «μετάφραση» της δραστηριότητας του εγκεφάλου και στη συνέχεια προσαρμόστηκαν για την ερμηνεία των ρυθμών της καρδιάς και των πνευμόνων. Για παράδειγμα, με κάθε παλμό της καρδιάς, αυξομειώνεται η ποσότητα αίματος που κυλάει στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν αυξάνεται η ποσότητα του αίματος, τότε περισσότερο φως απορροφάται παρά αντανακλάται και αυτό καταγράφεται από την κάμερα. Στην περίπτωση της αναπνοής, η διαδικασία της εισπνοής – εκπνοής επιφέρει μικρές σωματικές κινήσεις, με συνέπεια το σώμα, καθώς κινείται, να παράγει διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, κάτι που επίσης «πιάνει» η κάμερα και μετά ερμηνεύει ανάλογα το λογισμικό.

Μάλιστα, επειδή ο σφυγμός της καρδιάς και ο ρυθμός της αναπνοής συνδέονται στενά, ο δεύτερος δείκτης θα μπορούσε να υπολογιστεί με βάση μόνο τον πρώτο.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την ακρίβεια της νέας τεχνικής κάνοντας δοκιμές σε ανθρώπους και πειραματόζωα.

Το λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει με οποιαδήποτε κάμερα, καθώς και με άλλους αισθητήρες, ενώ γίνονται προσπάθειες να επιτευχθεί με τον ίδιο τρόπο και η εξ αποστάσεως μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο