Συμφωνία Σερβίας και Κοσόβου για τις δημοτικές εκλογές στην Πρίστινα
Κοντά στη ρήξη έφτασαν Βελιγράδι και Πρίστινα στη μάχη για το πλαίσιο των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο στις αρχές Νοεμβρίου, με τη διαμάχη να λήγει τελικά αφού η Σερβία χρειάστηκε να απειλήσει με πλήρη αποχώρηση από τις συνομιλίες εξομάλυνσης. Μήλον της έριδος ήταν το εάν θα επιτραπεί σε πολιτικούς από τη Σερβία να βρεθούν στους σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Κοντά στη ρήξη έφτασαν Βελιγράδι και Πρίστινα στη μάχη για το πλαίσιο των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο στις αρχές Νοεμβρίου, με τη διαμάχη να λήγει τελικά αφού η Σερβία χρειάστηκε να απειλήσει με πλήρη αποχώρηση από τις συνομιλίες εξομάλυνσης.
Μήλον της έριδος ήταν το εάν θα επιτραπεί σε πολιτικούς από τη Σερβία να βρεθούν στους σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η Πρίστινα είχε αρνηθεί να δώσει άδεια στον σέρβο πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάσιτς να επισκεφθεί τους σερβικούς δήμους. Μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Ντάσιτς ανέφερε ότι «το ζήτημα επιλύθηκε».
«Η αξιοπιστία μου αμφισβητήθηκε από την στιγμή που δεν μπορούσα να πάω στο Κόσοβο, και ήταν ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν ήταν βιώσιμο» είπε ο Ντάσιτς, εξηγώντας με ποιο σκεπτικό απείλησε να αποσυρθεί από τις γενικότερες συνομιλίες.
Η διαμάχη έδειξε για άλλη μία φορά πόσο εύθραυστη είναι η διαδικασία διαλόγου, στην οποία πίεσε ουσιαστικά τις δύο πλευρές η ΕΕ.
Ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων, η οποία επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες ενταξιακές συνομιλίες με το Βελιγράδι.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Μοντέρο καλημέρισε τον κόσμο του Ολυμπιακού με «κάτι μαγικό» (vid)
- Ο Τραμπ επιφυλάχθηκε για τα F-35 – Αναμένονται κινήσεις μέχρι το Νοέμβριο και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
- Emmy 2026: Μεταθανάτια υποψηφιότητα στον Ρομπ Ράινερ
- Ακροβατικός διάδρομος με ατελείωτα έξοδα για τους αθλητές – Σε ρόλο θεατή η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Καίτη Γαρμπή: Η πρώτη εμφάνιση στη σκηνή μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας της
- Φοιτητική στέγη: Τα ακριβότερα ενοίκια γύρω από τα πανεπιστήμια
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Ενισχύθηκε η δύναμη της Πυροσβεστικής και συνδράμει ελικόπτερο – Ήχησε 112
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442