ΝΑΤΟϊκή ενόχληση για την αμυντική συμφωνία Τουρκίας – Κίνας
Ενόχληση για την τουρκική απόφαση συμπαραγωγής πυραυλικών συστημάτων με κινεζική εταιρεία εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, λέγοντας ότι η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι μεν εθνικό θέμα, αλλά η κίνηση της Άγκυρας αντιβαίνει με τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και την καλεί να συμμορφωθεί προς αυτές. Επιφυλάξεις έχουν ήδη εκφράσει οι ΗΠΑ, τονίζοντας πως το κινεζικό αμυντικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά.
Ενόχληση για την τουρκική απόφαση συμπαραγωγής πυραυλικών συστημάτων με κινεζική εταιρεία εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, λέγοντας ότι η επιλογή ενός αμυντικού συστήματος είναι μεν εθνικό θέμα, αλλά η κίνηση της Άγκυρας αντιβαίνει με τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και την καλεί να συμμορφωθεί προς αυτές.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επισήμανε πως ανέμενε από την Τουρκία να επιλέξει ένα σύστημα περισσότερο συμβατό με αυτό των συμμάχων της.
«Εκείνο που για εμάς είναι σημαντικό είναι ότι κάθε σύστημα που αποκτά κάθε μία από τις χώρες θα πρέπει να είναι ικανό να λειτουργεί και να συνεργάζεται με τα συστήματα των άλλων κρατών. Ευελπιστώ πως κι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς αυτό» δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη.
«Φυσικά, αναμένω από κάθε έθνος της Συμμαχίας να το εξασφαλίζει αυτό. Αυτό συμβαδίζει με το να είναι κάποιος μέλος του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.
Η Τουρκία ανακοίνωσε πως προτίθεται να υπογράψει συμφωνία ύψους 3,4 δισ. δολαρίων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, καθώς επέλεξε το πυραυλικό της σύστημα FD-2000 έναντι των ακριβότερων ρωσικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών προτάσεων.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο έχουν εντάξει την κινεζική εταιρεία στον κατάλογο όσων έχουν επιβάλλει κυρώσεις, όσον αφορά τις πωλήσεις της στο Ιράν, τη Βόρειο Κορέα και την Συρία. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως η απόφασή της αυτή δεν είναι οριστική.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία, τονίζοντας πως το κινεζικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα άλλα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Πικάσο σε καθεδρικό ναό: Έκθεση φωτίζει τις βιβλικές ρίζες του έργου του – Ο ίδιος δήλωνε άθεος
- Το να έχεις το δικό σου στέκι κάνει καλό στην ψυχική υγεία σου
- Στην πρώτη γραμμή των μέτρων στήριξης το fuel pass
- Εως και 7.800 ευρώ σε συντάξεις χηρείας Δημοσίου
- Πόλεμος στο Ιράν: Η «σύντομη εκδρομή» του Τραμπ που έβαλε φωτιά στη Μέση Ανατολή
- Αριστερά ή δεξιά; Πού βρίσκονται ιδεολογικά οι νέοι της ΕΕ


