Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμο στους άστεγους ξεκινά η Ουγγαρία

Πόλεμο στους άστεγους ξεκινά η Ουγγαρία

Νομοσχέδιο που απαγορεύει στους άστεγους τη διαμονή σε ζώνες που θα καθορίζουν μόνες τους οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης υπερψήφισε το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας. Προηγούμενος ανάλογος νόμος είχε καταπέσει ως αντισυνταγματικός, αλλά η κυβέρνηση Ορμπάν πέρασε το Μάρτιο συνταγματική τροποποίηση που άνοιξε το δρόμο για επαναφορά του. Η αντιπολίτευση κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να κάνει χρήση του προεδρικού βέτο για να ακυρωθεί ο νέος νόμος.

Νομοσχέδιο που απαγορεύει στους άστεγους τη διαμονή σε ζώνες που θα καθορίζουν μόνες τους οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης υπερψήφισε το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Προηγούμενος ανάλογος νόμος είχε καταπέσει ως αντισυνταγματικός, αλλά η κυβέρνηση Ορμπάν πέρασε το Μάρτιο συνταγματική τροποποίηση που άνοιξε το δρόμο για επαναφορά του.

Το νέο νομοσχέδιο πέρασε με πλειοψηφία δύο τρίτων αλλά με ισχυρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής. Bάσει αυτού, οι δημοτικές αρχές θα μπορούν να καθορίζουν ζώνες απαγόρευσης στα όριά τους όπου θα απαγορεύεται η διαμονή «στο δρόμο», ενώ απαγορεύεται και γενικά η διαμονή σε μέρη «πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η αντιπολίτευση κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας, Γιάνος Άντερ, να κάνει χρήση του προεδρικού βέτο για να ακυρωθεί ο νέος νόμος. Το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα MSZP υποστηρίζει ότι «ο απάνθρωπος αυτός νόμος» μπορεί να γίνει βάση για «διωγμό», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, εκατοντάδες άστεγοι συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη.

Μόνο στην πρωτεύουσα, υπολογίζεται ότι βρίσκονται μεταξύ οκτώ και δέκα χιλιάδες άστεγοι, με τους ξενώνες να έχουν αρκετά λιγότερες κλίνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024