Νομοσχέδιο που απαγορεύει στους άστεγους τη διαμονή σε ζώνες που θα καθορίζουν μόνες τους οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης υπερψήφισε το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας. Προηγούμενος ανάλογος νόμος είχε καταπέσει ως αντισυνταγματικός, αλλά η κυβέρνηση Ορμπάν πέρασε το Μάρτιο συνταγματική τροποποίηση που άνοιξε το δρόμο για επαναφορά του. Η αντιπολίτευση κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να κάνει χρήση του προεδρικού βέτο για να ακυρωθεί ο νέος νόμος.

Νομοσχέδιο που απαγορεύει στους άστεγους τη διαμονή σε ζώνες που θα καθορίζουν μόνες τους οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης υπερψήφισε το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Προηγούμενος ανάλογος νόμος είχε καταπέσει ως αντισυνταγματικός, αλλά η κυβέρνηση Ορμπάν πέρασε το Μάρτιο συνταγματική τροποποίηση που άνοιξε το δρόμο για επαναφορά του.

Το νέο νομοσχέδιο πέρασε με πλειοψηφία δύο τρίτων αλλά με ισχυρές αντιδράσεις εντός και εκτός Βουλής. Bάσει αυτού, οι δημοτικές αρχές θα μπορούν να καθορίζουν ζώνες απαγόρευσης στα όριά τους όπου θα απαγορεύεται η διαμονή «στο δρόμο», ενώ απαγορεύεται και γενικά η διαμονή σε μέρη «πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η αντιπολίτευση κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας, Γιάνος Άντερ, να κάνει χρήση του προεδρικού βέτο για να ακυρωθεί ο νέος νόμος. Το αντιπολιτευόμενο σοσιαλιστικό κόμμα MSZP υποστηρίζει ότι «ο απάνθρωπος αυτός νόμος» μπορεί να γίνει βάση για «διωγμό», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, εκατοντάδες άστεγοι συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη.

Μόνο στην πρωτεύουσα, υπολογίζεται ότι βρίσκονται μεταξύ οκτώ και δέκα χιλιάδες άστεγοι, με τους ξενώνες να έχουν αρκετά λιγότερες κλίνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr