Η πρώτη απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών μετά από 22 χρόνια άρχισε στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και αναμένεται να φέρει στο φως σαρωτικές αλλαγές που έγιναν από τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990.

Η απογραφή θα δείξει την ακριβή κοινωνική και οικονομική εικόνα της Βοσνίας και θα αποκαλύψει τις πληθυσμιακές αλλαγές που προκλήθηκαν από τις πολεμικές συγκρούσεις στη διάρκεια των οποίων χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Για να υπάρξει συμμετοχή στην απογραφή επιστρατεύθηκαν από οργανώσεις πολιτών γνωστές προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής, οι οποίοι σε βιντεοσκοπημένα ή ηχογραφημένα μηνύματα αναφέρονται στη σημασία της απογραφής.

Οι απογραφές πληθυσμού που διεξήχθησαν στο παρελθόν στη χώρα εξετάζονταν από δημογραφική σκοπιά και οι υπόλοιπες πτυχές παραβλέπονταν κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποία χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας, Χούσνια Καμπέροβιτς, σε συζήτηση με θέμα την απογραφή πληθυσμού που διοργάνωσε το βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων Fena.

Το 1991 διεξήχθη η προηγούμενη απογραφή πληθυσμού στη Βοσνία, με βάση την οποία ο πληθυσμός της χώρας ήταν 4.377.000 κάτοικοι, από τους οποίους το 43,47% μουσουλμάνοι, το 31,21% Σέρβοι και το 17.38% Κροάτες.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι, σήμερα, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πατρίδα 3,8 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό